Soja vervangen in het melkveerantsoen:5 alternatieven

Voor elk melkveebedrijf is er wel een oplossing.
Voor elk melkveebedrijf is er wel een oplossing. - Foto: LBL

Voor elke techniek worden de voor- en nadelen gebundeld in simulatiefiches. De 5 oplossingen zijn voorgesteld in animatievideo’s om melkveehouders te helpen bij de zoektocht naar de best passende oplossing voor hun bedrijf.

De projectpartners testten meerdere alternatieven voor sojaschroot. De simulaties zijn gebaseerd op praktijktests en berekeningen. In functie van de beschikbare middelen en de verwachtingen van de melkveehouders uit het grensgebied werden vijf oplossingen weerhouden. De simulaties tonen aan dat sojaschroot in sommige gevallen bijna volledig vervangen kan worden, zonder negatieve gevolgen. De rentabiliteit van de bedrijven is soms zelfs verbeterd dankzij het gebruik van de voorgestelde alternatieven.

Voor elk type melkveebedrijf een oplossing

Protecow vergelijkt de technische en economische cijfers van Vlaamse, Waalse en Noord-Franse melkveehouders. In die regio’s is er een grote diversiteit aan melkveebedrijven. Om elk bedrijf in het grensgebied aan te spreken, zijn de simulaties gebaseerd op drie bedrijfstypes.

Type melkveebedrijf

Oplossing

Bedrijf met weinig oppervlakte voor ruwvoederteelten en een hoge krachtvoederkost als gevolg.

N°1: koolzaadschroot gebruiken in plaats van sojaschroot

Bedrijf met een rantsoen hoofdzakelijk op basis van maïskuil.

N°2: tussenteelten met Italiaans raaigras zaaien om het aandel gras in het teeltplan te verhogen.

Bedrijf met een rantsoen op basis van maïs en gras, inclusief grasland.

Dit type is het meest vertegenwoordigd in het grensgebied. Er werden drie simulaties uitgevoerd.

N°3: de kwaliteit van het ingekuilde gras verbeteren

N°4: bedrijfseigen getoaste veldbonen gebruiken

N°5: omschakelen naar biologische landbouw met behoud van een hoge melkproductie.

Elke fiche start met een vergelijking van technische en economische resultaten, gevolgd door een analyse van de impact op het teeltplan en de invloed op het voederrantsoen van de melkkoeien. Eindigen doen de projectpartners met een overzicht van het financiële plaatje en een samenvatting van wat melkveehouders moeten onthouden. “Via ons onderzoek hopen we melkveehouders vooruit te helpen bij de verbetering van voederefficiëntie op hun melkveebedrijf”, vertelt Leen Vandaele, onderzoeker rundveevoeding bij ILVO.

Korte video’s die melkveehouders inspireren

Via animatievideo’s leggen de projectpartners op een laagdrempelige manier uit hoe een melkveehouder sojaschroot kan vervangen door bedrijfseigen of streekgebonden eiwitbronnen. “De alternatieven hebben betrekking op het beschikbare ruwvoeder van het melkveebedrijf, of op het type krachtvoeder”, vertelt Eddy Decaesteker, adviseur melkveehouderij bij Inagro. “We laten melkveehouders kennismaken met nieuwe teelten of een andere bedrijfsvoering.” Finaal kiest de melkveehouder zelf welke oplossing best past bij zijn bedrijf.

Tot half mei lanceren de projectpartners wekelijks een video via de Facebookpagina van PROTECOW en de communicatiekanalen van de projectpartners ILVO, Inagro, CRA-W, Idèle en Avenir Conseil Elevage.

>> Bekijk de fiches op www.interreg-protecow.eu/documenten-documents.

>> Bekijk de video’s op het YouTube-kanaal van PROTECOW.

Meest recent

Meest recent