Startpagina Aardappelen

Areaal consumptieaardappelen mogelijks gedaald met 5%

127 aardappeltelers lieten het Proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA) begin april weten welk aardappelareaal en welke rassen ze zullen telen dit seizoen. Hoewel niet alle telers met zekerheid wisten wat ze gingen doen, en de coronacrisis de plannen in de war stuurt, waagt het PCA zich aan een voorzichtige schatting van het aardappelareaal 2020. En dat blijkt 5 % lager ten opzichte van 2019.

Leestijd : 2 min

Al verschillende telers lieten het PCA weten welk ras ze willen uitplanten en in welke oppervlakte. Anderen konden dit nog niet met zekerheid zeggen. “Er is vaak nog een grote onzekerheid bij de telers in verband met het uit te planten areaal omwille van de coronacrisis. Op vraag van de industrie wordt de hoeveelheid contracten (fors) naar beneden gehaald. Maar ook telers die vrije aardappelen telen weten nog niet of ze het areaal dat ze oorspronkelijk voor ogen hadden, zullen aanhouden”, klinkt het bij het PCA. Voorlopig wordt het areaal van 2020 5 % lager geschat in vergelijking met 2019.

Op 1 april was ruim kwart van de vroege rassen geplant, maar nog nauwelijks halfvroege en late rassen. Ondertussen komt het planten volop op gang, ook voor de latere rassen.

Het areaal vroege aardappelen zou volgens de enquête stijgen met 10%. Het pootgoed van de vroege rassen was bij de uitbraak van de coronacrisis al op de boerderij. “Aangezien we met de enquête maar een beperkt aandeel van het areaal vroege aardappelen bereiken (3,9%), moeten deze cijfers wel met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd”, klinkt het.

Het areaal (midden-)late frietrassen vertoont in de enquête een daling van 6% ten opzichte van 2019. Hier is Fontane met stip het belangrijkste ras binnen de (midden-)late aardappelen en zou dit jaar een aandeel van 59,4% innemen. Het areaal Fontane in dezelfde groep blijft stijgen. Challenger, Bintje en Innovator worden binnen de enquête ongeveer evenveel uitgeplant (goed voor 6 à 8% van het areaal (midden-)late aardappelen). Van alle drie de rassen zien we het areaal wel dalen met ongeveer een kwart.

De enkele telers uit de enquête die chipsrassen in hun teeltplan opnemen, hebben de intentie om hetzelfde areaal uit te planten dit jaar, met ras VR808 als belangrijkste chipsras onder de bevraagde telers.

Meer informatie lees je op de PCA-site.

PCA

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken