Startpagina Covid 19

Risico’s van Covid-19 bij dieren voor de mens worden opgevolgd

Om de veterinaire aspecten van het coronavirus op te volgen werd onlangs een Risk Assessment Group-Covid Animals (RAGCA) opgericht.

Leestijd : 3 min

De Covid-19-crisis wordt in België, voor wat de volksgezondheid betreft, op federaal niveau beheerd door een Risk Assessment Group (RAG, risicobeoordeling) en een Risk Management Group (RMG, risicobeheer), ondersteund door een Wetenschappelijk Comité Coronavirus dat rechtstreeks in verbinding staat met de Beheersautoriteiten (het Nationaal Crisiscentrum, de politieke overheden,...)

Wat de veterinaire aspecten betreft, werd op op 9 april een Risk Assessment Group - Covid Animals opgericht, nadat de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Luik had ontdekt dat een kat besmet was geraakt door haar baasje die zelf geïnfecteerd was met het SARS-CoV2-virus. Die eigenaar zat thuis zelf in isolatie. Tweede reden voor de oprichting van RAGCA waren de 2 besmette honden in Hong Kong.

Oprichting RAGCA

Rekening houdende met het potentiële risico, met name voor eigenaars van dieren en praktijkdierenartsen, is het absoluut noodzakelijk om de Covid-19-problematiek bij dieren op een ernstige en georganiseerde manier aan te pakken.

Daarom stelden de veterinaire diensten, met inbegrip van de veterinaire wetenschappers, aan de federale RAG voor om een formele en specifieke Groep voor de risicobeoordeling bij dieren, de RAGCA, op te richten. Ze kregen daarvoor de toestemming van de federale RAG.

Het doel van de RAGCA is meer bepaald om op een bestendige en gestructureerde manier rond deze materie te werken die in overeenstemming is met de door de nationale autoriteiten opgezette evaluatie- en beheersstructuur en de nationale autoriteiten te ondersteunen voor wat betreft het risico van Covid-19 bij dieren en het risico ervan voor overdracht naar de mens.

De RAGCA brengt wetenschappers die zeer ervaren zijn in deze materie samen met vertegenwoordigers van de FOD Volksgezondheid, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) en Sciensano en werkt nauw samen met het onafhankelijke Wetenschappelijk Comité dat is ingesteld binnen het FAVV.

De groep wordt voorgezeten door de professoren Etienne Thiry, voorzitter, en Jeroen Dewulf, vicevoorzitter, van de faculteiten Diergeneeskunde van respectievelijk de Universiteit Luik en de Universiteit Gent. De RAGCA bestaat uit een initiële werkgroep van 18 personen waarbinnen een stuurgroep van 7 personen werd opgericht. De groep wordt logistiek ondersteund door de administratie van het FAVV.

Opdrachten van RAGCA

- Opvolgen van de evolutie (zowel in België als internationaal) van de wetenschappelijke kennis over de Covid-19-infectie bij dieren (gezelschapsdieren, nutsdieren en wilde dieren) en dit voornamelijk met betrekking tot de gezondheid van het dier en het risico op overdracht van het SARS-CoV2-virus tussen dieren onderling en van mens op dier en vice versa.

- Verzamelen van alle informatie over SARS-CoV2-infectie/-detectie bij dieren in België (met inachtneming van de vertrouwelijkheid van de gegevens).

- Opvolgen en coördineren (in de mate van het mogelijke) van de kennis over de epidemiologische evolutie van de Covid-19-infectie bij dieren (gezelschapsdieren, nutsdieren en wilde dieren) op het terrein en dit zowel in België als internationaal.

- Bespreken van de knelpunten die zich aanbieden met betrekking tot de rol van dieren bij de bestrijding van Covid-19 in België.

- Formuleren van aanbevelingen en opties voor risicobeheer.

- Identificeren van risicogerelateerde vragen om over te maken aan het onafhankelijk Wetenschappelijk Comité ingesteld bij het FAVV (SciCom) en ondersteuning aan de voorbereiding van de adviezen van dit Comité.

- Rapporteren aan de federale Covid-19-crisisgroep (Volksgezondheid) en aan de autoriteiten.

- Voorbereiden van de communicatie naar de sector, de dierenartsen en het publiek, bijvoorbeeld via veelgestelde vragen (FAQ’s).

FAVV

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken