Startpagina Aardappelen

Verwijder afvalhopen met aardappelen

Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) waarschuwt in zijn nieuwsbrief van deze week op het gevaar van afvalhopen met zieke aardappelen. Elimineer daarom zo snel mogelijk deze infectiebron van aardappelziekte.

Leestijd : 1 min

In de beheersing van de aardappelziekte is het elimineren van infectiebronnen een zeer belangrijke preventieve maatregel. Het is bovendien de verantwoordelijkheid van iedereen.

Het is echter jaarlijks terugkerend feit dat afvalhopen met daarop zieke aardappelen de vroegste, meest verspreide en ernstigste bronnen van infectie door de aardappelziekte zijn. PCA meldt in zijn recente nieuwsbrief dat dit jaar reeds op 18 maart in de regio Doornik aardappelloof op een hoop sorteergrond werd aangetroffen, met daarbij enkele zieke planten én sporenvorming.

Op diverse plaatsen staat op deze hopen sorteergrond nu reeds loof van 5 à 10 (15) cm hoog. Zieke knollen in deze hoop geven aanleiding tot ziek loof. Bij gunstige weersomstandigheden worden sporen gevormd, die zich verspreiden in de regio en percelen met jong aardappelgewas besmetten.

Elimineer nu infectiebronnen

Met het huidige zonnige, droge weer – met extreem lage luchtvochtigheid – is die kans op verspreiding voorlopig onbestaand, maar daar kan snel verandering in komen. Profiteer van deze weersomstandigheden om deze ernstige besmettingsbronnen te elimineren! Laat er geen (ziek) loof op groeien!

Het PCA geeft een eenvoudige en efficiënte tip mee: dek zulke afvalhopen volledig af met zwarte plastiek (zonder gaten of scheuren, waar dan toch loof doorheen groeit). Doodspuiten is lastiger, en moet vaak herhaald worden.

Meer info op www.pcainfo.be

Naar PCA Nieuwsbrief

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken