Startpagina Groenten

BelOrta viert 70ste verjaardag allereerste klokverkoop

De klokverkoop is vandaag niet meer weg te denken uit de veilingwerking. Dag op dag 70 jaar geleden – op 24 april 1950 – vond de allereerste klokverkoop plaats bij Mechelse Tuinbouw Veiling (MTV) te Sint-Katelijne-Waver, één van de vele veilingen waaruit BelOrta is ontstaan. Daarmee werd tevens één van de grootste stappen in de modernisering van de groente- en fruitverkoop gezet.

Leestijd : 4 min

BelOrta is het verhaal van 115 jaar verkoop van groenten en fruit, ontstaan uit een rist van veilingen in belangrijke tuinbouwregio’s in het land. De veiling is in handen van de producenten.

Verkopen aan het ritme van de klok

De verkoopzaal mag met recht en reden het kloppend hart van de veiling genoemd worden. Van maandag tot vrijdag zetten de kopers de wet van vraag en aanbod hier om in de praktijk. Dankzij 6 computergestuurde veilingklokken verloopt de verkoop snel en efficiënt. De klokken tonen verschillende gegevens – waaronder de productnaam, het kwaliteitsblok, het aanbod, de eenheidsprijs en de gekochte hoeveelheid.

Hoewel de klokverkoop ondertussen meer dan haar waarde bewezen heeft, blijft het concept een ietwat ongrijpbaar gegeven voor niet-ingewijden. De werking is evenwel opmerkelijk simpel – graag nemen we je mee in het systeem.

Kopers kunnen de evolutie van de prijs volgen op de lichtkrans met 100 oplichtende lampjes. Deze lichtkrans toont een startprijs en draait daarop – in een systeem van afslag – volgens tegenwijzerin naar een lagere prijs. De koper die als eerste zijn of haar knop indrukt, sluit de transactie af. Op dat moment worden de eenheidsprijs en het kopersnummer automatisch getoond. De koper krijgt audioverbinding en kan via het communicatiesysteem het gewenste aantal kisten doorgeven aan de veilingmeester. Vaak staat de transportdienst van de koper alvast klaar om meteen na deze verkoop de aangekochte kisten te verladen. Op deze wijze creëren we een ultrakorte en snelle logistieke keten. Na de aankoop wordt het nog beschikbare aanbod verminderd met het aantal gekochte kisten, waarop een nieuwe transactie start.

Het kloksysteem kan verder opgedeeld worden in de mechanismes van dagverkoop en voorverkoop. Producten die reeds aangevoerd werden op de veiling worden verhandeld onder het systeem van dagverkoop. Bij voorverkoop worden producten verkocht die nog geoogst of gesorteerd moeten worden. Deze worden daarop de volgende dag (of – indien gewenst – later) direct na het oogsten aangeleverd. Dankzij deze werkwijze kunnen producten meteen in de juiste eindverpakking geoogst worden door de teler. Zo vermijden we eventuele omverpakking, wat ten goede komt aan de kwaliteit van de groenten en het fruit.

Evolutie naar ultramoderne infrastructuur

De Belgische tuinbouw op ondernemersniveau kan bogen op een oeroude traditie, met roots vroeg in de 20ste eeuw. Aan de grondslag van succesvol ondernemen ligt uiteraard het bekomen van een zo goed mogelijke prijs. In dat kader werd in 1950 op de Mechelse Tuinbouwveiling (MTV) – één van de voorlopers van het huidige BelOrta – de klok geïntroduceerd als onpartijdig, objectief en niet-beïnvloedbaar systeem. Door middel van een pedaal werd de wijzer van de klok boven de geschatte prijs geplaatst. Vervolgens liep de wijzer af tot een koper op de door hem gewenste prijs afdrukte. Op de veilingklok duidde de wijzer de afgeklokte prijs aan en lichtte meteen het vaste plaatsnummer van de koper op. Een ingenieus en waterdicht systeem.

Onder invloed van de snelle technologische ontwikkelingen in de 20ste eeuw onderging ook de klokwerking een vliegensvlugge transformatie. Een evolutie die in 2010 culmineerde in een gloednieuw kloksysteem bij de toenmalige Mechelse Veilingen. Daar stopt de innovatie echter niet.

Vandaag moeten kopers niet eens meer aanwezig zijn in de verkoopzaal. Via e-commerce (thuiskoop) kunnen ze vanop hun pc alle klokbewegingen volgen en transacties afsluiten. Het Simultaan Netwerk – met een real time, wereldwijde connectie – zorgt er dan weer voor dat kopers aanwezig in de BelOrta verkoopzaal ook kunnen bieden op producten die gelijktijdig op de andere Belgische veilingen worden aangeboden, transparantie ten top dus. Dat beaamt ook Jos Van Dessel – voormalig commercieel directeur bij BelOrta en haar voorgangers : “Alle zichzelf respecterende producenten, producentenorganisaties of de handel in het algemeen kijkt met regelmaat – zij het dagelijks dan wel wekelijks – naar de prijsvorming op de veilingklok. Dé manier om de waarde te bepalen in het landschap van vraag en aanbod. Door de simultaanverkoop werd de handel opnieuw wakker geschud aangezien iedereen real time kon volgen wat er speelde binnen de Belgische veilingwereld en hoe de beste prijs tot stand kwam. De thuisverkoop betekende nog een stap verder in dit proces. Plots was alle info zichtbaar voor elke geïnteresseerde partij vanuit de handel, en dit over de hele wereld.”

70 jaar later gebeurt de klokverkoop nog steeds, hetzij in een ultramodern kleedje. Kopers kunnen ook in realtime volgen van thuis.
70 jaar later gebeurt de klokverkoop nog steeds, hetzij in een ultramodern kleedje. Kopers kunnen ook in realtime volgen van thuis. - Foto: BelOrta

In 2018 werd ook de verkoopzaal in BelOrta Borgloon in een nieuw, ultramodern kleedje gestoken. In een 100% Belgische samenwerking met Aucxis werd een gloednieuw softwaresysteem geïntroduceerd waarin nieuwe softwarecomponenten naadloos geïntegreerd werden in de bedrijfsapplicaties van de veiling. Zo kan kopen én informatie raadplegen moeiteloos tegelijkertijd gebeuren.

De voordelen van de klok zijn menig. Over de objectiviteit van het platform spraken we reeds in bovenstaande. Bovendien kan men dankzij het moderne kloksysteem producten makkelijk gebundeld in uniforme kwaliteitsblokken verkopen, wordt een maximum aan transparantie gerealiseerd en kan er op een uiterst efficiënte en snelle wijze aan verhandeling gedaan worden, een essentieel voordeel in het kader van verkoop van verse goederen. Het mag dan ook tot weinig verbazing wekken dat BelOrta – dankzij haar commerciële grondslag in het kloksysteem – tot vandaag als één van dé Europese referenties op het gebied van prijszetting beschouwd wordt.

Enkele cijfers

· Klokverkoop vindt plaats van maandag tot vrijdag

o Maandag, woensdag en vrijdag zijn hoofdagen voor groenten, met verkoop van circa 7 uur tot 11uur (afhankelijk van het seizoen).

o Dinsdag en donderdag zijn tussendagen voor groenten, met verkoop van circa 08.15 uur tot 10.30 uur (afhankelijk van het seizoen), maar wel hoofddagen voor het fruit.

o Tijdens het seizoen worden ook op zaterdag aardbeien verkocht.

· 6 computergestuurde veilingklokken

· 150 plaatsen op de koperstribune

· 400 aangesloten kopers

Meer info op www.belorta.be

Lees ook in Groenten

Uientelers zijn voorbereid voor de toekomst

Groenten Op 24 januari 2023 organiseerde het Departement Landbouw en Visserij een studienamiddag met als thema ‘Uien telen in een veranderend klimaat’. Dankzij het gevarieerde programma waarin diverse thema’s als bemesting, irrigatie, bewaring en afzetmarkt aan bod kwamen, konden we rekenen op meer dan 100 aanwezigen.
Meer artikelen bekijken