Startpagina Wetgeving

Geens sleutelt aan vennootschapsrecht

Vier vennootschapsvormen in plaats van 17: zo hoopt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het vennootschapsrecht in ons land te vereenvoudigen. Zo worden ook landbouwers aan het ondernemingsrecht onderworpen.

Leestijd : 2 min

Het plan om 13 van de 17 vennootschapsvormen op te ruimen kadert in het streven van minister Geens naar een eenvoudiger en flexibeler vennootschapsrecht. De hervorming zou al eind dit jaar voorgelegd kunnen worden aan het parlement. Dit alles verklaarde hij maandag op een debat van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Ondernemingsrecht

Landbouwers, vrije beroepen en verenigingen zullen in de toekomst allemaal aan het ondernemingsrecht onderworpen worden. Dat zal zeker zijn invloed hebben. Vandaag gelden bijvoorbeeld bepaalde bewijsregels wel voor klassieke ondernemers (vroeger meestal aangeduid als handelaren) maar niet voor landbouwers. Landbouwers die zonder vennootschap hun bedrijf uitbaten nemen hierdoor een specifieke positie in, als waren ze particulieren, wat veelal gunstig uitkwam.

De economische realiteit lijkt evenwel niet onverzoenbaar met het voorstel van de minister. Vele landbouwers baten hun bedrijf nu al uit via diverse klassieke vennootschapsvormen (nv, bvba, enzovoorts), waardoor ze toch al onder het specifieke handelsrecht vallen. Zal deze wijziging dan nadelig zijn voor de kleinere bedrijven? Niet als de landbouwers goed opletten, maar ze zullen wel de meeste impact ondervinden.

Lange overgangstermijn

"Het zijn allemaal bedrijven", verdedigde minister Geens het voorstel. Er komt in de toekomst één ondernemingsrechtbank en ook de insolventiewetgeving wordt op alle bedrijven van toepassing. "Dit moet het makkelijker maken om een tweede kans te grijpen", denkt de minister. Om de Belgische bedrijven de tijd te geven zich aan het nieuwe wetboek aan te passen komen er overgangstermijnen tot tien jaar. Voor afgeschafte vennootschapsvormen zullen bijzondere regels en begeleidende maatregelen in het leven geroepen worden, beloofde de minister van Justitie.

De bvba of besloten vennootschap zou in het nieuwe systeem de meest polyvalente vennootschapsvorm worden, naar Nederlands voorbeeld. Naast de bvba zouden er nog een personenvennootschap, een coöperatieve vennootschap en een naamloze vennootschap overblijven. Voor de specifieke landbouwvennootschap lijkt dus geen plaats meer, wat volgens een jurist en specialist ter zake dan weer zal zorgen voor een probleem in de Pachtwetgeving.

Pachtwetgeving

Vandaag wordt immers de uitbating door een landbouwvennootschap gelijkgesteld met een persoonlijke exploitatie door de pachter. Wanneer de landbouwvennootschap zou verdwijnen, zou dit eigenlijk elke pachter die via een landbouwvennootschap zijn bedrijf uitbaat, verplichten verder te werken als eenmanszaak, aldus de jurist. Werken via een andere vennootschapsvorm zou leiden tot een pachtontbinding omdat het niet langer de pachter maar een andere rechtspersoon is die exploiteert. Persoonlijke exploitatie door de pachter is echter een essentiële verplichting die voor elke pachter geldt. Dit is ongetwijfeld een ongewild effect dat de minister creatief zal moeten oplossen, nu de Pachtwet intussen een Vlaamse bevoegdheid is geworden.

D.C.

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken