Startpagina Covid 19

Aandeel steun in inkomen hoogst in rundveesector, laagst in sierteelt en tuinbouw

Dat in de huidige coronacrisis, naast de hele land- en tuinbouw, de roep om extra steun voor siertelers het luidst klinkt, hoeft niemand te verwonderen. Er is niet alleen de tijd van het jaar, de sierteelt is ook een sector die weinig rechtstreekse steun ontvangt.

Leestijd : 2 min

Het aandeel van de rechtstreekse steun* in de opbrengst* en het bedrijfsinkomen* is in Vlaanderen het grootst bij gespecialiseerde vleesveebedrijven. Bij deze bedrijven lag het aandeel van de steun in de periode 2012-2017 op 15 % van de opbrengst en 85 % van het bedrijfsinkomen.

steun

“Dat is het gevolg van het bedrag van rechtstreekse steun en een lage totale opbrengst en bedrijfsinkomen bij deze bedrijven”, zegt Statistiek Vlaanderen. “Van alle sectoren is de totale opbrengst en het bedrijfsinkomen in de beschouwde periode het laagst bij vleesveebedrijven.”

De bedrijfstypes gemengd rundvee, akkerbouw en melkvee haalden in de periode 2012-2017 een aandeel van rechtstreekse steun in het bedrijfsinkomen tussen 33 en 43 %. “De intensieve veehouderij (varkens en pluimvee) is met 8 % in het bedrijfsinkomen minder afhankelijk van rechtstreekse steun.

In de sierteelt en in de tuinbouw is het percentage van rechtstreekse steun in de opbrengst van het bedrijfsinkomen heel laag.

*Opbrengst: Alle monetaire opbrengsten van het bedrijf, inclusief premies.

*Bedrijfsinkomen: Het familiaal arbeidsinkomen vermeerderd met de toegerekende vergoeding op het eigen geïnvesteerde bedrijfs- en grondkapitaal.

*Rechtstreekse steun: De inkomenssteun die de landbouwers ontvangen uit de eerste pijler van het Europees landbouwbeleid (=markt- en inkomenssteun). Het gaat voornamelijk om de bedrijfstoeslag/toeslagrechten, basisbetalingen, betalingen voor vergroening, betalingen voor jonge landbouwers en zoogkoeienpremies. In 2015 is het systeem van bedrijfstoeslag/toeslagrechten vervangen door een nieuw systeem met als componenten een basisbetaling, een betaling voor vergroening en een betaling voor jonge landbouwers. In 2015 is de gekoppelde steun voor slachtkalveren ingevoerd.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken