Startpagina Melkvee

In 2019 werden 2 dossiers voor investeringssteun voor een pocketvergister uitbetaald

Slechts 2 landbouwbedrijven, beiden uit West-Vlaanderen, hebben in 2019 investeringssteun voor een pocketvergister aangevraagd en van de Vlaamse overheid gekregen. Het gaat telkens om een premie van 45.590 euro.

Leestijd : 1 min

Op vraag van parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) maakte Vlaams energieminster Zuhal Demir (N-VA) bekend dat in 2019 slechts 2 landbouwbedrijven investeringssteun voor een pocketvergister hebben aangevraagd en gekregen. Het ging telkens om installaties met een technisch vermogen van 9,7 kW.

“Er komen weinig aanvragen voor steun voor pocketvergisters binnen”, geeft minister Zuhal Demir nog mee. “Vermoedelijk heeft dit in de eerste plaats te maken met de technische problemen die men ondervonden heeft bij bestaande installaties.”

Pocketboer I en II

Om deze problemen weg te werken en het investeringsvertrouwen te versterken, werden de projecten Pocketboer I en II door de Vlaamse overheid ondersteund. Onder meer via het werkprogramma van Biogas-e.

“Via deze projecten werden de problemen bij de verschillende exploitanten onderzocht en werd in samenwerking een oplossing gezocht. De meeste technische problemen zijn inmiddels opgelost.”

Via het Biogas-e werkprogramma ondersteunt Vlaanderen ook andere activiteiten inzake de promotie van biogas en kleinschalige pocketvergisters, activiteiten rond opleidingen voor exploitanten, en het beter in kaart brengen van het potentieel en de uitbouw van het potentieel.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken