Startpagina Actueel

Stem tot 15 mei op je favoriete Newbie

De laureaten van de Newbie Award 2020 zijn bekend. Wie wordt de opvolger van de eerste Newbie Boer Olivier? Stem nog tot 15 mei op jouw favoriet.

Leestijd : 3 min

Het Europees project Newbie zet succesvolle starters en hun bedrijfsmodellen in de kijker. Nieuwkomers zijn immers cruciaal voor het behoud van de Europese landbouw zowel als voor de ontwikkeling van het Europese platteland. Newbie tracht daarom de hindernissen van die nieuwkomers te overbruggen en handvaten aan te reiken voor de realisatie van succesvolle bedrijfsstrategieën. De KU Leuven werkt samen met 9 andere partners aan dit Europees project.

Ieder jaar wagen slechts enkele nieuwelingen zich aan de sprong naar dit mooie beroep, ondanks de vele hindernissen. Daarom organiseren de projectpartners jaarlijks de Newbie Award. Zo werd Olivier Mehuys uit Diksmuide in maart 2019 uitgeroepen als eerste Newbie. Olivier combineert de productie van natuurrundsvlees met de productie van eieren via een mobiele kippenstal.

In november lanceerden de Belgische organisatoren een oproep naar kandidaten voor de editie 2020 .

Vijf laureaten Newbie Award 2020

Intussen zijn de 5 laureaten van de editie 2020 bekend:

- Pachagreens:

Pachagreens
Pachagreens - Foto: Biosfere

Tom startte eind 2016 met het landbouwbedrijf Pachagreens in regio Gent. Ze produceren verschillende soorten microgroenten (niet te verwarren met kiemgroenten of mini-groenten) in een oude serre. Voor de afzet werkt Tom samen met onder andere Bio Planet en AH Delhaize. De microgroenten worden gekweekt op hennepmapjes en zijn na 10 à 14 dagen klaar. Oogsten gebeurt met behulp van een zelf ontworpen snijmachine.

Lees meer op hun website.

- Kopje Zwam

Kopje Zwam
Kopje Zwam - Foto: Biosfere

De activiteiten van Kopje Zwam zijn niet op één hand te tellen. Achter het uithangbord van microgroenten en oesterzwamburgers schuilt een creatief en vernieuwend systeem dat de filosofie van de circulaire landbouw in elke stap toepast. Zo verwerkt hun systeem wekelijks 500 kg aan reststoffen uit verschillende processen. Alles gebeurt in ongebruikte gebouwen in een verstedelijkte omgeving. Momenteel wordt al het werk ‘s avonds en in het weekend verricht omdat alle leden van Kopje Zwam nog voltijds aan het werk zijn. Voor de toekomst kijken zij onder andere naar de productie in oude zeecontainers en het franchiseren van het concept Kopje Zwam.

Lees meer op hun website.

- Maïsterplan

Maïsterplan
Maïsterplan - Foto: Biosfere

Niet ver van het centrum van Damme ligt de charmante boerderij van Janne en Maxime. Onlangs waagden zij de overstap naar de landbouw door het bedrijf over te nemen van haar ouders. Twintig jaar geleden besloten de ouders om één van hun akkers om te vormen tot een maïsdoolhof en dit voor de 4 volgende zomers. Nu, 16 jaar later, schrijven hun dochter en haar man een nieuw hoofdstuk aan dit verhaal. Het beheer van het landbouwbedrijf is niet makkelijk. Zo houden zowel Janne als Maxime er nog een voltijdse job op na. Toch zijn ze hoopvol. Er zit toekomst in de boerderij. Samen werken ze aan een duurzame, authentieke en extensieve boerderij.

Lees meer op hun website.

- Urban Harvester

Urban Harvester
Urban Harvester - Foto: Biosfere

Enkele jaren geleden ruilden Alexandre en Olivier hun jobs bij multinationals op voor het ondernemingsschap. Nu kweken zij aromatische planten in een zelf ontworpen vertikaal productiesysteem. In hun kweekruimte controleren zij parameters als CO2, luchtvochtigheid en temperatuur om de perfecte omstandigheden te voorzien voor de planten, en dit het hele jaar rond. Momenteel staat hun installatie in de Abbatoir site in Anderlecht, maar snel zullen ze ook deze ontgroeid zijn. Hun systeem is heel flexibel en ze experimenteren voordurend met nieuwe variëteiten en soorten. Hun producten kan je vinden in de filialen van Delhaize, FreshMed en Färm.

Lees meer op hun website.

- Vrijselhof

Vrijselhof
Vrijselhof - Foto: Biosfere

Drie jaar geleden startte Joe een biologisch gecertificeerd agroforestry project op in Kontich. Een goede en gezonde grond is de basis van een welvarend landbouwbedrijf, aldus lag daar de eerste focus. Een volledig verdichte bodem in erbarmelijke staat schrikte Joe echter niet af. Hij wist verbluffende resultaten in bodemkwaliteit te realiseren, onder andere door compostthee te sproeien. Om de nodige compost te kunnen voorzien, houdt Joe op een extensieve manier reeds enkele dieren. Het uiteindelijke doel is het opzetten van een groot agroforestry en permacultuur project dat lokale klanten kan voorzien van alles wat er op hun bord ligt, met uitzondering van zuivel. Er zal ook plaats zijn voor sociale tewerkstelling.

Lees meer op de Facebookpagina.

Stem nu

Wie verdient jouw stem?

Kies hier jouw favoriet. Stemmen kan nog tot 15 mei (tot 12 uur).

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken