Startpagina Bedrijfsnieuws

PCLT organiseerde eerste online vorming

We schreven het reeds in Landbouwleven van vorige week: wegens de coronacrisis is de eerste online landbouwvorming een feit. Deze ging door op 21 april en handelde over de bijscholing voor de fytolicentie. Navraag leerde ons dat deze eer te beurt viel aan het PCLT in Roeselare.

Leestijd : 2 min

Directeur Geert Chys is heel enthousiast als we hem contacteren voor meer informatie. Hij legt uit dat in samenspraak met de dienst landbouwvormingen een proefproject werd opgezet samen met ‘FVPhouse’. De groep die online de vorming volgde bestond uit een 15-tal deelnemers.

“De dienst Landbouwvormingen van de Vlaamse overheid was bezorgd over de aanpak en de mogelijke problemen betreffende de privacy. Na het bepalen van een strategie over hoe we dit zouden organiseren werd de PIA (Privacy Impact Analyse) opgemaakt. Na goedkeuring door het departement konden we van start gaan”, aldus directeur Chys.

Ter voorbereiding werd met de lesgevers een vergadering gepland via het online platform. Hierbij werd enerzijds de aanpak uitgelegd en daarnaast werden de mogelijkheden getoond. We zijn dus begonnen met een opleiding voor de lesgevers. De sprekers waren Mathias Abts, Jean-Marc Morreau en Veerle De Blauwer.

Andere aanpak

Geert Chys legt ons uit dat hij als directeur van het PCLT zelf ook de opleiding gevolgd heeft om te ervaren wat het was om online les te krijgen. Hier heeft hij heel wat uit geleerd. Dergelijke manier van opleiden vraagt immers een andere aanpak.

“Als je voor een groep staat, dan voel je de connectie en je ziet reactie op wat je in je betoog brengt. Je zult makkelijker eens een grapje maken of op een reactie van je publiek reageren. Bij een online meeting is dit minder het geval.

Je aanpak als online docent is toch wel van belang om te slagen. Je taal, intonatie en snelheid van spreken zijn van groot belang. We moeten er ook rekening mee houden dat voor heel wat toehoorders deze manier van werken ook nieuw is. Het aanvoelen als lesgever is ook heel anders. Bij online leren krijg je, zo ondervond ik toch, minder gemakkelijk reactie. Je moet de cursisten aanzetten tot actie.”

Een online opleiding zal nooit de interactie van een fysieke vergadering kunnen vervangen. Doch deze manier van online werken opent wel nieuwe perspectieven. Voor een online opleiding zijn er immers geen verplaatsingen en dus minder arbeidstijdverlies.

“Als PCLT blijven we uiteraard onze praktijk koesteren. Het online verhaal is een aanvulling voor de meer theoretische zaken”, aldus nog Geert Chys.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken