Startpagina Actueel

ValuSect wil de ontwikkeling van voedsel op basis van insecten stimuleren

Insecten kunnen het antwoord zijn op de vraag naar duurzame voedselbronnen. Aangezien in de dichtbevolkte westerse landen nog weerstand is, wil het Europese project ValuSect daar verandering in brengen. Inagro zal samen met 9 internationale partners duurzame productie- en verwerkingstechnieken ontwikkelen voor voedingsmiddelen op basis van insecten.

Leestijd : 2 min

Ongeveer 30% van de consumenten in Europa is bereid insecten als voedsel te consumeren. ValuSect of valuable insects beoogt dat aandeel te verhogen. Het project wil de ontwikkeling en marktintroductie van levensmiddelen op basis van insecten stimuleren door de kwaliteit van productie en verwerking van insecten te verbeteren, smaakproeven met consumenten uit te voeren en het milieueffect te verminderen. Er wordt onderzoek gevoerd naar de uitstoot van broeikasgassen, de impact van substraten, de voedselveiligheid en de houdbaarheid van de voedingsproducten.

“De vraag is niet of insecten de oplossing kunnen zijn voor de groeiende behoefte aan eiwitten. De vraag is wat de beste strategie is om die ontwikkeling te bevorderen”, aldus Sabine Van Miert, projectleider, Thomas More Hogeschool

Streven naar een duurzamere insectenkweek

Om het onderzoek vorm te geven en uit te voeren, werken onderzoekers van Thomas More Hogeschool en Inagro samen met 8 internationale partners. Inagro krijgt vandaag al regelmatig vragen van de sector en het beleid over de impact van insectenkwekerijen op hun omgeving. Ook de werkelijke duurzaamheid van insecten in vergelijking met andere landbouwhuisdieren roept vragen op.

Carl Coudron, Inagro: “Met ValuSect willen we de uitstoot van broeikasgassen kwantificeren voor verschillende soorten insecten: meelwormen, krekels en sprinkhanen. Daarnaast voeren we ook onderzoek uit naar emissies van fijn stof en ammoniak die de directe omgeving van een insectenkwekerij kunnen beïnvloeden.”

Bedrijfssteun via vouchersysteem

Geïnteresseerde (agrovoedings)bedrijven kunnen vouchers met een waarde tot € 40 000 ontvangen voor ondersteuning bij productontwikkeling, uitvoering van smaakproeven, of voor de verbetering van kweek- en verwerkingstechnieken. Afhankelijk van de vraag zal de projectpartner met de meeste expertise in dat domein ondersteuning bieden. Zowel starters als ervaren bedrijven met een innovatief idee kunnen een beroep doen op dit vouchersysteem, dat dit najaar gelanceerd wordt.

Het project

ValuSect is een project dat voor € 2,08 miljoen wordt gefinancierd door het Interreg North-West Europe programma. Het project ging op 26 september 2019 van start en loopt tot eind juni 2023. Het consortium wordt door Thomas More Hogeschool  gecoördineerd en bestaat uit 9 volwaardige leden en 8 geassocieerde partners  verspreid over 7 landen. De volwaardige leden zijn: Inagro vzw, Aberystwyth  University, Zürcher Fachhochschule, Stichting Fontys,  het Innovatiesteunpunt,  Teagasc, New Generation Nutrition Pro-active, AliénorEU en BIC Innovation Limited.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken