Startpagina Groenvoorziening

Op deze dag van het gezin (15 mei) ontmoet je best je familie in de buitenlucht

Uit de coronacrisis zullen we zeker de gevleugelde woorden onthouden van onze minister van Volksgezondheid, mevrouw M. De Block: ‘Blijf in uw kot’. Wat ze ook bedoelde, maar niet zei: ‘Blijf in uw kot … en ga in uw tuin!’. Dankzij de vrijgekomen tijd en het zomerweer in maart en april hebben tuinbezitters optimaal kunnen genieten van hun groene stekje! Op deze dag van het gezin ontmoet je best je familie in de buitenlucht. Waar beter dan in deze mooi onderhouden tuinen. Geniet er van de rust en schoonheid, met aandacht voor de gepaste afstand en enkel met de vier zorgvuldig gekozen familieleden!

Leestijd : 2 min

De lockdown ten gevolge van de externe druk door corona heeft ons allen in snelheid genomen. Thuis blijven en de deur nagenoeg op slot! Gezien de tendens naar een hogere woonconcentratie en de ontelbare appartementsgebouwen was en is dit voor veel bewoners een nachtmerrie. Beperking van vrijheden en bewegingsruimte leidt tot extra stress, vereenzaming, lusteloosheid, zwaarlijvigheid en vele andere kwaaltjes.

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Wie het geluk heeft enige tuinoppervlakte te kunnen benutten, kon en kan zich tussen het groen begeven en er actief bezig zijn. Groen brengt immers rust in ons gemoed. Zie maar naar de groene binnentuinen in abdijen en kloosters. Een gezonde geest in een gezond lichaam!

Een tuin trekt de mens naar buiten: naar de mooie voorjaarsbloemen, de gezonde buitenlucht en dit jaar de volle zon. Een goede dosis verse vitamines geschonken door de lentezon kikkert de mensen op.

Aan en in een tuin is altijd iets te beleven. Met liefde voor groen en natuur wordt er gesnoeid, geplant, verplant en gewied. We werken de stress van ons af en maken ons hoofd leeg en krijgen creatieve gedachten. In gezelschap van en met respect voor de natuur zijn we milieubewust bezig en delen we deze momenten met nuttige insecten en gevogelte van divers pluimage. Wat een ontdekking om terug de gezangen van de vogels te horen!

Voor kinderen is de tuin een te ontdekken leefwereld aan fauna en flora. Een vijver is op zich al een aantrekkingspunt voor klein en groot. Een serre is de max: in de lente werk je er aan de voorbereiding van diverse zomergroenten zoals tomaten, paprika, courgette, e.v.a..

Groenten van eigen kweek bieden ons zo veel meer. En … in tijden van schaarste en hamsterwoede hebben wij ons eigen productieorgaan! Niemand neemt ons dit af!

Door corona -wij zeggen dus niet ‘dankzij’!- zijn onze tuinvrienden nu tevreden mensen. Nog nooit zag hun tuin er zo verzorgd uit als nu dit voorjaar. En daar zijn we fier op, zo fier als een gieter!

Daarom zijn in tijden van Corona de leden hobbytuinders van ‘Tuinhier’ meer te vinden in hun tuin dan in hun kot!

Luc Deboosere - ‘Tuinhier’

Lees ook in Groenvoorziening

Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot Viaverda

Actueel De Oost-Vlaamse Proefcentra voor Aardappelteelt, Groenteteelt en Sierteelt (PCA, PCG en PCS) fuseren op 1 april tot Viaverda. “De vertrouwde gezichten blijven op post, de dienstverlening wordt nog beter”, belooft directeur Bruno Gobin.
Meer artikelen bekijken