Startpagina Actueel

Groen en SP.A hebben kritiek op Vlaamse aanpak in hervorming GLB

“De beste boer is de boer die rekening houdt met zijn impact op het milieu en die daar zorgzaam mee omgaat.” Dat is het antwoord van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits op de kritiek van vooral Groen en SP.A op de Vlaamse aanpak in de hervorming van het GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid).

Leestijd : 5 min

In de digitale commissie Landbouw van het Vlaams parlement werd gedebatteerd over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove (SP.A) verwees eerst naar het advies van de wetenschappers over de hervorming van dat GLB.

Te weinig kans tot input in klankbordgroep

“Een paar weken geleden hebben 3.600 wetenschappers, waaronder 137 uit ons land, uit meer dan 60 landen hun visie gegeven over het GLB, zoals het nu voorligt. De wetenschappers adviseren dat het GLB drastisch moet worden bijgesteld, zeker wat de biodiversiteit en het milieuaspect betreft. Hun visie is dat het GLB nog altijd prakijken ondersteunt die zorgen voor biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en bodem- en landdegradatie.”

Ludwig Vandenhove (SP.A).
Ludwig Vandenhove (SP.A). - Foto: Belga

Volgens Ludwig Vandenhove krijgt het werkveld ook te weinig de kans om input te leveren in een klankbordgroep. “Ook het departement Omgeving zou te weinig bij de plannen worden betrokken.”

Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) beklemtoont dat Vlaanderen binnen de onderhandelingen over het meerjarig financieel kader zich bereid heeft getoond om de Europese ambitie te onderschrijven dat 25 % van het Europees budget moet bijdragen tot de klimaatdoelstellingen.

Kleine landbouwbedrijven

“Ik ben er mij absoluut van bewust dat de landbouwsector een sleutelrol speelt in het bereiken van die ambitieuze doelstelling en dat momenteel wordt gekeken naar een potentiële bijdrage van 40 % voor het GLB. Ik sta ook achter de vereiste dat 30 % van de tweede pijler moet worden gereseveerd voor milieu- en klimaatdoeleinden.” Voor Hilde Crevits is het essentieel dat de lat voor iedereen gelijk wordt gelegd.

“Inhoudelijk heeft Vlaanderen al meerdere keren gepleit dat ook de kleine landbouwbedrijven die directe steun ontvangen, moeten voldoen aan de GLB-randvoorwaarden, waarin voornamelijk normen inzake leefmilieu, natuur en diergezondheid zijn opgenomen. Trouwens, in de huidige periode wordt minstens 30 % van het budget in de tweede pijler voor milieu- en klimaatgerelateerde maatregelen moet worden gereserveerd.”

Volgens Vlaams parlementslid Chris Steenwegen (Groen) is het belangrijk dat de overheid nadenkt van hoe ze haar middelen besteedt. “Het gaat over belastinggeld dat efficiënt en effectief moet worden besteed. Dat betekent vooral dat we de doelstellingen die we nastreven in een bepaald beleidsdomein, moeten conformeren aan de andere beleidsdomeinen.”

Controproductief beleid

Volgens Groen is het huidige GLB “nog altijd contraproductief wanneer het gaat over het behoud van onze biodiversiteit, over klimaatneutraliteit... We zijn dus niet goed bezig. We moeten ervoor zorgen dat de middelen die de overheid geeft sturend zijn en helpen om de doelstellingen die we als maatschappij nastreven, te bereiken”, zegt Chris Steenwegen (Groen). “We geven geld uit om iets beter te maken maar tegelijkertijd geven we geld uit om hetzelfde weer slechter te maken. Dat is slecht overheidsbeleid en slecht bestuur.”

Chris Steenwegen (Groen).
Chris Steenwegen (Groen). - Foto: Belga

Groen verwijst ook naar een debat over de waterbeleidsnota in de commissie Leefmilieu. “Daarbij komen een aantal zware milieuaandachtspunten aan bod die met landbouw te maken hebben. Uit het antwoord van milieuminister Zuhal Demir blijkt dat overleg met het kabinet Landbouw moeilijk ligt. Ik maak me dan ook wel zorgen over die samenwerking tussen de kabinetten en departementen Milieu en Landbouw.”

Chris Steenwegen heeft ook kritiek op de werking van de klankbordgroep. “Die groep komt nauwelijks bijeen. Dat is absoluut geen overleg. Het is een vergadering waarop de landbouwadministratie uitleg geeft en informeert maar waarbij geen enkele input mogelijk is. Het is louter een eenrichtingsinformatievergadering, het echte overleg gebeurt blijkbaar in het technisch landbouwoverleg waar heel intensief wordt samengekomen.”

Lange weg afgelegd

Volgens Bart Dochy (CD&V), voorzitter van de commissie Landbouw in het Vlaams parlement, heeft het landbouwbeleid in Vlaanderen al een lange weg afgelegd. “Zowel wat de doelstellingen als de ambities betreft, als wat de manier van omgaan met subsidies en systemen betreft. Ik denk dat de ingeslagen weg zal worden voortgezet en dat er in het Vlaamse regeerakkoord een aantal belangrijke krijtlijnen staan over de Vlaamse ambities.”

Bart Dochy (CD&V).
Bart Dochy (CD&V). - Foto: Belga

“Ik heb het soms wat moeilijk als men over tegenstrijdige investeringen spreekt. Als je echt kijkt waar de middelen van Vlaanderen naartoe gaan, dan zijn die hoofdzakelijk gericht op klimaat, milieu en investeringen die vandaag gesubsidieerd en mee gefinancierd worden. De waarborgen via het VLIF gaan in hoofdzaak in die richting. Ik denk dat er al een ongelooflijke weg is afgelegd, maar dat er ook nog heel wat investeringen noodzakelijk zijn om de sector nog beter bij de maatschappelijke noden te laten aansluiten”, zegt Bart Dochy.

Kritiek is onterecht

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) reageert ontgoocheld op de kritiek van Groen. “U bent heel hard voor het huidige landbouwbeleid en dat vind ik volledig onterecht. We hebben een enorme evolutie afgelegd. Wij zitten nu ook in een nooit geziene crisis. Ik wil nog meer dan toen ik net minister was dat we in de toekomst een heel sterke landbouwsector behouden. Die is cruciaal. Uiteaard moet die hand in hand gaan met de realisatie van een aantal andere doelstellingen.”

Volgens Hilde Crevits is de beste boer de boer die rekening houdt met zijn impact op het milieu en die daar zorgzaam mee omgaat. “Maar door tegenstellingen op te poken, heb je nog nooit goede resultaten geboekt. Dat heb ik aan den lijve ondervonden in de vele jaren dat ik minister ben.” Volgens haar wordt binnen de Europese instellingen het GLB wel degelijk afgestemd met de andere commissarissen van Voedselveiligheid, Natuur, Milieu en Klimaat.

“Het resultaat daarvan is dat GLB-steun wordt gekoppeld aan meer dan 100 randvoorwaarden op dat vlak. Wie dat niet naleeft, krijgt gewoon minder steun. Zo eenvoudig is dat”, zegt landbouwminister Hilde Crevits, die nog ingaat op de kritiek op de werking van de klankbordgroep.

GLB loopt vertraging op

“De klankbordgroep is in februari nog samengekomen. Zolang het proces op EU-niveau niet wordt versneld, kunnen we concreet niet zoveel vooruitgang boeken. In het technisch overleg worden de teksten alleen technisch overlopen. Ook BioForum zetelt daar in. Het is nu wachten over hoe Europa het een en ander vorm geeft. Natuurlijk ligt dat Europees kader nog niet vast.”

Ook dat loopt vertraging op. “Dat stemt mij niet zo gelukkig. Het overgangsjaar komt eraan en ook mogelijk nog een langer uitstel. Zolang het EU-kader onstabiel is, is het lastig voor de lidstaten om al volop vaart te maken met de uitvoering en de uitwerking van concrete maatregelen. We moeten het EU-beleid uitwerken. Wat we ook doen, het moet passen in dat beleid.”

Leden van de klanbordgroep

Nog dit. De klankbordgroep, waarover hierboven sprake, is samengesteld uit een aantal partners. Eerst zijn er de landbouworganisaties: het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenbond (BB), BioForum, jong ABS en Groene Kring. Daarnaast ook milieuorganisaties, zoals Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt, ook de Federatie Voedingsindustrie, de Vereniging van de Vlaamse Provincies, het Instituut voor Landbouw-, Visseri- en Voedingsonderzoek en het beleidsdomein Omgeving. Tot vandaag is die klankwerkgroep 4 keer samengekomen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken