Startpagina Varkens

Neem de productiefactor arbeid goed onder de loep in de varkenshouderij

Arbeid is een niet onbelangrijke productiefactor op een varkensbedrijf. De arbeid gebeurt op heel wat bedrijven in familiaal verband. Grotere bedrijven zetten weliswaar ook externe arbeid in. Waar kan je arbeid besparen en hoe doe je dat dan?

Volgens het LARA-rapport (2018) vertegenwoordigt werk door derden op varkensbedrijven circa 2% van de totale kosten exclusief eigen arbeid. Tellen we er de vergoeding voor eigen arbeid bij, dan vertegenwoordigt deze circa 13% van de totale kosten (figuur 1, LARA 2018, data 2016). Het is duidelijk dat bijvoorbeeld voederkosten veel meer doorwegen, maar de variatie in arbeidskosten is veel groter dan in voederkosten. Met andere woorden, er is op het vlak van arbeid meer te winnen (of te verliezen) dan je zou aannemen louter op basis van het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken