Betere informatie rond houdbaarheidsdata op voeding moet verspilling vermijden
Om voedselverspilling tegen te gaan moet de overheid consumenten beter informeren over de betekenis van houdbaarheidsdata. De Kamercommissie Economie heeft op 20 mei hierover een resolutievoorstel van Anneleen Van Bossuyt (N-VA) goedgekeurd. Meer producten, zoals koffie, pasta of rijst, zouden vrijgesteld moeten worden van houdbaarheidsdata.

In heel Europa wordt jaarlijks 88 miljoen ton voedsel onnodig weggegooid. Dat is 20 % van het geproduceerde voedsel. In Vlaanderen is dat tussen de 15 en 23 kg per persoon per jaar. “Voor een gezin van 4 betekent dat een kost van 300 euro”, zegt Van Bossuyt.
Uit onderzoek blijkt dat de verspilling in de hand wordt gewerkt door de manier waarop de houdbaarheidsdata worden aangeduid. Voor de consument is er vaak verwarring tussen de begrippen 'te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement