Startpagina Actueel

Betere informatie rond houdbaarheidsdata op voeding moet verspilling vermijden

Om voedselverspilling tegen te gaan moet de overheid consumenten beter informeren over de betekenis van houdbaarheidsdata. De Kamercommissie Economie heeft op 20 mei hierover een resolutievoorstel van Anneleen Van Bossuyt (N-VA) goedgekeurd. Meer producten, zoals koffie, pasta of rijst, zouden vrijgesteld moeten worden van houdbaarheidsdata.

Leestijd : 2 min

In heel Europa wordt jaarlijks 88 miljoen ton voedsel onnodig weggegooid. Dat is 20 % van het geproduceerde voedsel. In Vlaanderen is dat tussen de 15 en 23 kg per persoon per jaar. “Voor een gezin van 4 betekent dat een kost van 300 euro”, zegt Van Bossuyt.

Uit onderzoek blijkt dat de verspilling in de hand wordt gewerkt door de manier waarop de houdbaarheidsdata worden aangeduid. Voor de consument is er vaak verwarring tussen de begrippen 'te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar tot'. Het eerste heeft als doel om de volksgezondheid te beschermen: na de aangeduide datum, kan het product niet langer veilig worden geconsumeerd. 'Ten minste houdbaar tot' is er daarentegen louter om de voedselkwaliteit voor de consument te waarborgen: na de aangeduide datum neemt de versheid of kwaliteit van het product af, maar kan het nog perfect geconsumeerd worden.

“De overheid moet de consument beter informeren over de betekenis van de houdbaarheidsdata”, zegt Van Bossuyt. “Door betere en meer duidelijke regelgeving zou de verspilling met 31% kunnen dalen, bijvoorbeeld door te opteren voor de vermelding 'lang houdbaar'. Een win voor zowel het milieu als de consument.”

Het resolutievoorstel vraagt de federale regering ook om, in navolging van Nederland, Zweden en Duitsland, binnen Europa te pleiten voor een uitbreiding van de producten die vrijgesteld worden van een houdbaarheidsdatum, zoals koffie, pasta, rijst, chips en bronwater.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken