Startpagina Aardappelen

Interpom gaat door, maar zonder familiedag

De aardappelbeurs Interpom gaat vooralsnog gewoon door op 23, 24 en 25 november. De familiedag voorafgaand aan de 3 professionele dagen wordt wel afgeblazen. Dat zegt algemeen secretaris Romain Cools van organisator Belgapom, waarin de handel en verwerking van aardappelen zijn verenigd. “De aardappelsector is een sector waarin direct contact van ontzettend groot belang is. Daarom zetten we alles op alles om het - veilig - door te laten gaan.”

Leestijd : 2 min

De Beurs van Libramont, de Sima in Parijs, Space in Rennes, Agrotechniek Holland... een groot aantal vakbeurzen werd al uitgesteld of afgesteld. In de aardappelsector gaat de Aardappeldemodag in Westmaas (NL) alleen digitaal door. De editie van Potato Europe dit jaar, op 2 en 3 september Frankrijk, is onzeker. Juist daarom wil Interpom absoluut door gaan, legt Cools uit. “ “De aardappelsector heeft dit nodig, dat blijkt ook uit de positieve geluiden die wij terughogen van de exposanten. En het kan! Althans, als we het virus onder de duim houden. Als het virus weer heropleeft, dan is er een risico dat de overheid het verbiedt.”

De beurs wordt georganiseerd in de beurshallen van Kortrijk. Het is een belangrijk ontmoetingsplatform voor zowel telers, loonwerkers, verwerkers, verpakkers, aankopers en handelaars van verse en verwerkte aardappelen uit heel Europa, en ook steeds meer uit andere continenten. De laatste editie ontving 326 exposanten uit 15 landen en 19.508 bezoekers uit 49 landen. Tijdens de beurs zijn walk-in seminars om actuele uitdagingen of juist kansen voor de sector te bespreken.

Is dat niet gevaarlijk, zoveel bezoekers uit zoveel landen in een afgesloten ruimte? “Het is een kwestie van goed organiseren. We zijn volop in voorbereiding en komen vooruit. We gaan werken met looplijnen, strepen op de vloer die je helpen afstand houden, een speciaal ticketingsysteem en natuurlijk desinfectiematerialen. In hoeverre internationaal mensen kunnen komen, is moeilijk te zeggen. De familiedag, dat is nu te druk, dus dat is afgelast, net als het grote Belgapom-feest de avond voor de beurs. Het zal niet zoals anders zijn, maar iets is beter dan niets. Als sector moeten we de schouders eronder zetten.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken