Startpagina Economie

Suikerprijs krabbelt uit dal

De suikernotering heeft de weg omhoog gevonden. Op de termijnmarkt in Londen wordt voor geraffineerde suiker te leveren in augustus bijna 367 dollar per ton betaald. Een maand eerder lag de prijs nog op 317 euro en een jaar geleden lag de prijs fractioneel lager.

Leestijd : 1 min

In februari lag de notering nog even op 420 euro. De oorzaak van de recente prijsstijging ligt onder meer in het verlagen van de oogstraming van de EU. Het zogeheten Joint Research Centre, de studiedienst van de Europese Commissie, schat de bietenoogst bijna 1% kleiner in dan eerder. Het weer was vrijwel overal in de EU positief voor de inzaai van suikerbieten.

Ondertussen zorgt droogte in ons land, maar ook in Nederland, Frankrijk. Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk voor een matige opkomst. De bladluisdruk neemt bovendien toe in de Benelux en Frankrijk. In 2019 werden de neonicotinoïden verboden, maar sommige telers spoten al meerdere keren insecticiden. De onderzoekers gaan er nog altijd vanuit dat de hectare-opbrengst gemiddeld iets hoger zal zijn dan het vijfjarig gemiddelde.

De suikerprijs stijgt ook wat door een oplevende oliemarkt. China importeert weer meer vaten olie en zo zijn we naar een prijs van min 35 dollar per vat naar een prijs van plus 35 dollar gegaan. Een groot deel van de Braziliaanse suikerrietoogst wordt verwerkt voor de vervaardiging van bio-ethanol. Naarmate de olieprijs hoger is, is het aantrekkelijker om bio-ethanol bij te mengen. Momenteel wordt dus weer meer suiker verwerkt tot bio-ethanol.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken