Startpagina Economie

Boerenbond vindt verzwakt landbouwbudget onacceptabel

Boerenbond is fel tegen de verzwakking van het landbouwbudget die de Europese Commissie woensdag heeft voorgesteld. Onder enkele cosmetische plussen hangt netto een korting van circa 10%, aldus de landbouworganisatie. Een mager budget zet in combinatie met nieuwe duurzaamheidseisen de leefbaarheid van bedrijven onder druk. Het gevolg: minder voedselzekerheid en minder verduurzaming.

Leestijd : 2 min

Vandaag presenteerde de Europese Commissie een nieuw voorstel voor het Europees meerjarig financieel kader (MFK) 2021-2027 samen met een relancebudget. Onderdeel van de begroting is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Landbouw- en plattelandsbeleid is nu goed voor ruim een derde van de totale begroting. Dat was overigens ooit meer dan de helft.

Toch wil de Commissie meer geld verschuiven naar nieuwe uitdagingen, zoals migratie, defensie en het beperken van de opwarming van de aarde. Binnen het kleinere budget voor landbouw, worden betalingen aan boeren bovendien steeds meer gekoppeld aan verdere vergroeningseisen. Daarbij volgt ze de instructies van de lidstaten.

Post-corona-tijdperk

De wereld is volgens Boerenbond door corona intussen drastisch veranderd. De crisis maakt volgens Boerenbond duidelijk dat voedselzekerheid en -beschikbaarheid binnen de Unie niet vanzelfsprekend is. Het kwaliteitsvolle en veilige product in de winkelrekken komt er tegen een kost. De pandemie en de verwachte lange nasleep zet volgens de organisatie grote druk op een belangrijk deel van de land- en tuinbouw.

“Maar we stellen vast dat de Europese Commissie op hetzelfde elan verder is gegaan, in plaats van een sterk en toekomstgericht landbouwbudget te presenteren”, luidt het commentaar van voorzitter Sonja De Becker. “De kosmetische plussen in dit voorstel verbergen niet dat de landbouwsector steeds minder budget krijgt terwijl er van de boeren steeds meer gevraagd wordt. Boerenbond verzet zich hiertegen.”

Intussen heeft de vorige week gelanceerde Europese biodiversiteits- en ‘van boer-tot-bord’-strategie de ecologische ambities voor land- en tuinbouw steil de hoogte in getrokken. Volgens de Commissie moeten beide strategieën, en meer in het algemeen de Europese Green Deal, zich verder vertalen in de relance post-corona.

“We verwachten dan ook niet minder dan consequentie in het Europees verhaal: het behoud van een stevige basis via het GLB én een sterke groene investeringsambitie in het relancepakket, ook voor land- en tuinbouw en bereikbaar voor de actieve boer. We verwachten geen woorden, maar daden correct weerspiegeld in het Europese budget”, benadrukt De Becker.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken