Startpagina Granen

LCG ziet risico’s in wintertarwe toenemen

De meerderheid van de wintertarwe (80%) bevindt zich tussen het stadium “eerste pakjes van de aar zichtbaar” en het stadium “aar is volledig verschenen”. Bij 8% van de wintertarwe is de aar nog niet zichtbaar terwijl bij 12% de tarwe al in bloei staat. Dat meldt het Landbouwcentrum Granen (LCG), dat ook ziet dat ziekte- en plagendruk toeneemt.

Leestijd : 2 min

Gele roest breidde de afgelopen week weer verder uit en komt ook bij de minder gevoelige rassen voor. Bladvlekkenziekte breidde eveneens verder uit. De tarwe is het meest gevoelige stadium (laatste blad volledig ontrold) ondertussen gepasseerd. De bovenste 2 bladeren worden tot het stadium “waterrijp” best vrij van bladvlekken gehouden om een goede korrelvulling te verzekeren.

Ook bruine roest breidde verder uit. Eens bruine roest op een perceel is waargenomen moet dit goed worden opgevolgd, vooral bij gevoelige rassen. Bij gunstige weersomstandigheden (hogere temperaturen) kan bruine roest zich immers zeer snel ontwikkelen.

Plagen

Bladluizen werden teruggevonden bij 20 van de 25 percelen. Gemiddeld was op 6% van de halmen één of meer bladluizen aanwezig met een grote variatie tussen de percelen (2,5% tot 33%). Bij één perceel werd de schadedrempel al bereikt. De meest gevoelige periode voor schade door bladluizen is de periode vanaf het in aar komen tot het begin van de afrijping van het graan. Vooral in de periode tussen de stadia “alle aren uit” en “einde bloei” kunnen de bladluizen schade aanrichten.

Vooral bij zeer droog weer dient men bijzonder waakzaam te zijn voor het optreden van graanhaantjes. De schadedrempel is afhankelijk van het gewasstadium. Tot voor het stadium 'aar volledig uit' geldt 0,4 larven/ halm. Vanaf 'aar volledig uit' is 1,5 larven/halm van toepassing.

Op de website van het LCG kunt u een kaart zien met de situatie.

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken