Startpagina Bieten

Hou uw bietenvelden in het oog

Door het gunstige weer is het nog steeds opletten geblazen voor infectie met bladluizen. Behandelen bij het bereiken van de behandelingsdrempel is aangewezen. Verder wordt door de droogte de toepassing van boor benadrukt. Merk je distels op, dan behandel je bij een hoogte van 20 cm en als de meeste distels zijn opgekomen.

Leestijd : 2 min

Wekelijks meldt het KBIVB over de toestanden op het veld. Deze week waarschuwt de dienst rond bladluizen, boorgebrek en distels.

Bladluizen zijn aanwezig

De weersomstandigheden zijn nog steeds gunstig voor de infecties en ontwikkeling van de populaties van groene bladluizen. 30% van de gevolgde percelen heeft sinds vorige week opnieuw de drempel van 2 groene ongevleugelde bladluizen per 10 planten overschreden. Als u meer dan 10 dagen geleden een behandeling met bladluismiddel toegepast hebt, controleer dan uw percelen op de aanwezigheid van groene bladluizen. Het is belangrijk om de bescherming van de bieten te garanderen, minstens tot de sluiting van de rijen.

Als de behandelingsdrempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten opnieuw wordt bereikt, voert u een bladluisbehandeling uit met een efficiënt middel :

- Movento 0,45 l/ha of 0,75 l/ha, twee toepassingen zijn erkend

- Teppeki 0,14 kg/ha, 1 toepassing is erkend.

- Closer, 0,2 l/ha, 1 toepassing erkend vanaf het begin van het sluiten van de rijen.

- Vermijd elke behandeling met een pyrethroïde, zelfs in mengsels. Het veroorzaakt meer kwaad dan goed.

- Gebruik voldoende water (200 liter of meer) en behandel bij voldoende hoge luchtvochtigheid dus ’s morgens vroeg.

Volg de evolutie van de bladluispopulatie via de kaart.

Het behandelingsadvies is niet van toepassing op velden die zijn gezaaid met neonicotinoïden (Poncho Beta of Cruiser Force) behandeld zaad.

Bemesting met boor

De suikerbiet is een plant die uitermate gevoelig is voor boorgebrek (hartrot). Een preventieve toediening van boor is altijd aanbevolen in velden onderhevig aan boortekort en vooral in percelen met een hoge pH of in ondiepe gronden. Boortekort wordt benadrukt in droge omstandigheden. De toediening zal 500 g boor/ha bedragen.

Een toediening van boor moet gebeuren via een bladbespuiting ten laatste vóór het sluiten van de rijen. De minerale formuleringen zijn over het algemeen compatibel met een onkruidbestrijdingsbehandeling of insecticiden. De compatibiliteit van andere formuleringen (chelaten, …) moet voor elke mengeling gecontroleerd worden.

Distelbestrijding

De warme groeizame omstandigheden zijn bevorderlijk voor de werking van producten type ‘Matrigon’. Voor de bestrijding van distels kan u deze bestrijden wanneer hun ontwikkelstadium 20 cm is en als de meeste zijn opgekomen. Een aparte behandeling met 1,2 à 1,5 (max.1,8) l/ha ‘Matrigon’ (100 g/l clopyralid) en 1 l/ha olie bij het 10 -12 blad stadium van de biet geeft vaak de beste resultaten. Indien beperkte delen van het veld distels vertonen, kan plaatselijk behandeld worden.

Alternatief kan u de behandeling fractioneren en 0,5 à 0,75 l/ha ‘Matrigon’ toevoegen aan de FAR en dan binnen de 7 à 8 dagen de tweede helft van de dosis toepassen. Er kan max. 0,75 l/ha ‘Matrigon’ toegevoegd worden aan de FAR, de bieten moeten hiervoor minimum 6 echte bladeren hebben.

Lees ook in Bieten

Opgepast voor nachtvorst in de bieten

Bieten Het KMI en verschillende klimaatmodellen kondigen voor de komende dagen minimale grondtemperaturen die 's nachts tot lager dan - 4°C kunnen dalen. Het Bieteninstituut geeft enkele aanbevelingen voor de suikerbietenteelt.
Meer artikelen bekijken