Startpagina Aardappelen

De aardappelplaag bestrijden met kennis en advies

Om de aardappelziekte goed en preventief aan te pakken, moeten een aantal maatregelen tezamen genomen worden: besmettingsbronnen inperken, slim gebruik maken van weersinformatie, en fungiciden efficiënt inzetten.

Leestijd : 2 min

Bij het uitschuren tijdens het bewaarseizoen worden heel wat uitgesorteerde knollen samen met de sorteergrond op ‘afvalhopen’ gestort, in de nabijheid van de loods of op het veld om later uit te spreiden. Vaak hebben deze hopen een beschutte ligging of bieden ze goede overlevingskansen aan de knollen, bv. in vorstperioden. Heel vroeg in het seizoen zien we dan ook loofontwikkeling op dergelijke hopen. Vaak zitten daar zieke planten tussen. In Vlaanderen zijn dergelijke afvalhopen bijna elk jaar de vroegste én de ergste infectiebron. Een aanpak ervan vertraagt de start van de epidemie. Afdekken met zwarte plastiek is de meest aangewezen maatregel. Tijdig afdekken is belangrijk, in elk geval vóór opkomst van aardappelen in de streek!

Maak slim gebruik van (weers)informatie

Voor een gerichte bestrijding op optimale tijdstippen is inzicht nodig in tal van factoren die de ziekte en de epidemie beïnvloeden. Een simulatiemodel voor de ziekte is daarbij een onmisbare hulp: het geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de ziekte en de kritieke dagen voor uitbreiding. Deze informatie is onmisbaar voor een beredeneerde bestrijding.

Fungiciden efficiënt inzetten

In een gevoelig ras en bij hoge ziektedruk zijn fungiciden onmisbaar om het gewas plaagvrij te houden. Preventief beschermen is hier het sleutelwoord, want aanwezige aantastingen zijn lastig te bestrijden en vergen vaak extra bespuitingen. Naast een goede preventieve werking, het basiskenmerk voor elk plaagmiddel, kunnen fungiciden nog andere eigenschappen bezitten die interessant zijn voor de controle van aardappelziekte. Afhankelijk van omstandigheden als gewasgroei, gewasstadium, tijdstip en infectiedruk kunnen deze eigenschappen optimaal benut worden om de bestrijding meer doeltreffend te maken.

PCA

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken