Startpagina Aardappelen

De aardappelplaag bestrijden met kennis en advies

Om de aardappelziekte goed en preventief aan te pakken, moeten een aantal maatregelen tezamen genomen worden: besmettingsbronnen inperken, slim gebruik maken van weersinformatie, en fungiciden efficiënt inzetten.

Bij het uitschuren tijdens het bewaarseizoen worden heel wat uitgesorteerde knollen samen met de sorteergrond op ‘afvalhopen’ gestort, in de nabijheid van de loods of op het veld om later uit te spreiden. Vaak hebben deze hopen een beschutte ligging of bieden ze goede overlevingskansen aan de knollen, bv. in vorstperioden. Heel vroeg in het seizoen zien we dan ook loofontwikkeling op dergelijke hopen. Vaak zitten daar zieke planten tussen. In Vlaanderen zijn dergelijke afvalhopen bijna elk jaar de vroegste én de ergste infectiebron. Een aanpak ervan vertraagt de start van de epidemie....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Aardappelen

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken