Startpagina Melkvee

Europese melkprijzen april daalden beetje in gunstige markt

De berekende voorschotmelkprijzen komen in april 2017 uit op gemiddeld € 33,03 per 100 kg standaardmelk. Een daling van € 0,24 ten opzichte van de vorige maand. Dat blijkt uit de Europese LTO-melkprijsvergelijking van milkprices.nl.

Leestijd : 1 min

De prijsdaling van april volgt op de prijsdaling van maart. LTO spreekt nochtans over positieve ontwikkelingen op de zuivelmarkt. De eerder gunstige situatie van eind mei is evenwel logischerwijs nog niet te zien in de melkprijzen betaald in april. Volgens Milkprices.nl behoren prijsverhogingen de komende maanden tot de mogelijkheden.

Belgische referentie Milcobel hield haar prijs voor de maand april ongewijzigd, net als FrieslandCampina. Arla betaalde in Denemarken iets minder (-1,2€), Danone in Frankrijk (A-prijs) iets meer (+0,8€).

Gezien de relatie van melkprijzen in Europa met de ontwikkelingen op de wereldmarkt is de recent door het Nieuw-Zeelandse Fonterra aangekondigde prijsverhoging ook positief nieuws voor Europese melkveehouders. Fonterra heeft voor het lopende melkprijsseizoen 2016/17 haar melkprijsverwachting verhoogd van omgerekend € 31,20 naar € 32,84. Voor het nieuwe seizoen 2017/18 (dat begint in juni) heeft Fonterra een relatief hoge openingsmelkprijs vastgesteld van € 34,57 per 100 kg.

LTO merkt op dat de prijzen op de zuivelmarkt momenteel een sterk opgaande lijn laten zien. Als gevolg van de alsmaar stijgende prijs voor boter en room, gaat de notering voor vollemelkpoeder ook verder omhoog. Magermelkpoeder is eveneens aan een opmars bezig, hoewel de prijs nog altijd dicht bij het interventieniveau ligt, aldus nog milkprices.nl.

Lees ook in Melkvee

Met welke tools kun je kalvergriep monitoren?

Melkvee Afgelopen jaren zag men bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) in de winter telkens een piek van uitbraken van het Boviene Respiratoir Syncytieel Virus (BRSV). Gelukkig zijn er een aantal tools om je te helpen de kalvergriep op je bedrijf te monitoren.
Meer artikelen bekijken