Startpagina Actueel

Minister Crevits start kersenseizoen met primeurverkoop van BelOrta kersen

Vandaag werd de aftrap gegeven van het Belgische kersenseizoen. Minister van Landbouw Hilde Crevits was zichtbaar onder de indruk van de investeringen die BelOrta maakte voor deze teelt op de veilingsite in Borgloon. De verkoop van de allereerste kersen van 2020 – 7.500 euro – werd bovendien integraal geschonken aan de vzw Kom Op Tegen Kanker.

Leestijd : 4 min

De piek van het Belgisch kersenseizoen vindt plaats van half juni tot begin augustus. Vanaf vandaag vind je deze Belgische lekkernij echter al in de winkel.

Superfood van eigen bodem

Kersen maken een belangrijk deel uit van het breed assortiment zachtfruit van de Belgische groente- en fruitcoöperatie BelOrta. “In 2019 verkochten we niet minder dan 2,6 miljoen kersen”, vernemen we van directeur Philippe Appeltans. “Dat was een stijging van meer dan een miljoen kg tegenover 2018. Kersen winnen dus zeker aan populariteit, bijvoorbeeld als snack tussendoor.”

De Belgische consument is de laatste jaren volledig overstag gegaan voor deze zoete lekkernijen van eigen bodem, getuige de sterke stijging van de binnenlandse consumptiecijfers. GfK-cijfers over de versmarkt (in opdracht van VLAM) tonen aan dat de Belgische consument in 2019 gemiddeld 2,9 kg zachtfruit consumeerde, waarvan 0,5 kg kersen. Kersen zijn vooral populair in Vlaanderen en Brussel, bij samenwonende gezinnen en de bevolking ouder dan 40 jaar.

Innovatieve weg van veld tot veiling

Kris Jans, manager divisie Fruit, leidde minister Crevits samen met Limburgs gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors en burgemeester van Borgloon Eric Awouters, doorheen de veilingsite en legde hierbij de weg uit die kersen afleggen tussen veld en veiling.

Kris Jans, manager divisie Fruit, leidde minister Crevits samen met Limburgs gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors en burgemeester van Borgloon Eric Awouters, doorheen de veilingsite en legde hierbij de weg uit die kersen afleggen tussen veld en veiling.
Kris Jans, manager divisie Fruit, leidde minister Crevits samen met Limburgs gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors en burgemeester van Borgloon Eric Awouters, doorheen de veilingsite en legde hierbij de weg uit die kersen afleggen tussen veld en veiling. - Foto: AV

Jans: “Zodra de kersen rijp zijn, worden ze geoogst en meteen naar de veiling gebracht. Bij aankomst op de veiling van Borgloon worden de kersen gehydrokoeld. De kersen krijgen een ijskoude douche en raken op deze wijze onmiddellijk ingekoeld tot in de pit (0,5 °C). Dit proces bevordert de houdbaarheid aanzienlijk. Gevoelige kersenvariëteiten worden met koude lucht gekoeld in de speedbox. Luchtbevochtiging zorgt er voor dat de kersen hierbij niet uitdrogen.”

Kersen staan klaar voor een ijskoude regendouche in de hydrokoeling.
Kersen staan klaar voor een ijskoude regendouche in de hydrokoeling. - Foto: AV

Na koeling worden de kersen gesorteerd met behulp van een hypermoderne elektronische sorteermachine, uniek in Europa. Minister Crevits zette deze machine voor het eerst dit jaar in werking. “Hiermee kunnen uitermate homogene partijen gecreëerd worden van gelijke rassen, sorteringen en kwaliteiten”, beschrijft Kris Jans het verdere kersentraject.

De eerste stap van het sorteerproces behelst het scheiden van de kersenclusters (tweelingen en drielingen) door de clustercutter. De aanvoer naar deze clustercutter gebeurt aan de hand van een opvoerelevator en vertrekt in water, hier krijgen de kersen een eerste spoeling. In een volgende stap worden de kersen ontdaan van vuil en bladeren. In de verenkelaar komen ze individueel op cups terecht. Deze cups doen de kersen roteren. De ingebouwde camera’s, gestuurd door geavanceerde herkenningssoftware, sorteren de kersen daarop op kleur, maat en kwaliteit. Zowel interne als externe defecten worden gedetecteerd. Tijdens het sorteerproces worden de kersen ook direct ingepakt in de juiste eindverpakking. Op die manier worden extra handelingen vermeden.

Tijdens het sorteerproces worden de kersen ook direct ingepakt in de juiste eindverpakking.
Tijdens het sorteerproces worden de kersen ook direct ingepakt in de juiste eindverpakking. - Foto: AV

Sterke groei kersenaanbod

“Mede dankzij deze hypermoderne infrastructuur groeide ons kersenaanbod op 3 jaar tijd van 700 ton naar meer dan 2.500 ton in 2019, een stijging van meer dan 300%! Hiermee werd BelOrta op korte tijd een zeer belangrijke aanbieder van deze zoete zomerse lekkernij”, besluit Jans trots.

Minister Crevits was duidelijk onder de indruk van dit innovatieve proces. “Ik heb hier nogmaals de bevestiging gekregen hoe belangrijk het is om als minister van Landbouw, Fruit en Groentjes ook de bevoegdheid Innovatie in portefeuille te hebben.”

Primeurverkoop ten voordele van Kom Op Tegen Kanker

De integrale opbrengst van de primeurverkoop van de eerste Belgische kersen ging naar het goede doel. De vzw Kom Op Tegen Kanker kreeg een mooie cheque van 7.500 euro.

Minister Crevits: “Naast de innovatieve technieken toont de coöperatieve BelOrta – samen met de 1.050 producenten – met deze schenking ook zijn warm hart. Ondernemerschap, innovatie en sociaal engagement gaan hier hand in hand. Dat is de kers op de taart!”

Marc Michils, algemeen directeur van vzw Kom Op Tegen Kanker, vult aan : “We zijn vereerd dat de opbrengst van de eerste kersen voor Kom op tegen Kanker bestemd is. De kans dat je kanker krijgt helemaal de wereld uit helpen, is niet mogelijk. Het risico op kanker verkleinen door anders te eten, kan wél. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door meer groenten en fruit te eten, kom je al een heel eind.”

Minister Crevits beloofde haar dagelijkse porties fruit te eten.
Minister Crevits beloofde haar dagelijkse porties fruit te eten. - Foto: AV

Minister Crevits hoopt natuurlijk, samen met de sector, op een goed fruitseizoen en beloofde alvast haar dagelijkse porties fruit te eten. “Dat is immers niet alleen gunstig voor de lijn, maar is ook heel goed voor de gezondheid! Het is alvast prima nieuws dat er blijkbaar nooit eerder zoveel appels gegeten werden dan tijdens de coronaperiode.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken