Startpagina Aardappelen

Gunstige omstandigheden om aardappelziekte te ontwikkelen

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) waarschuwt via de nieuwsbrief voor aardappelziekte in de percelen. Geadviseerd word om percelen met voldoende gewasontwikkeling te behandelen.

Leestijd : 2 min

De voorbije dagen waren het gunstige weersomstandigheden voor de aardappelziekte. Vlekken zouden einde deze week zichtbaar kunnen worden. Het PCA adviseert om percelen met voldoende gewasontwikkeling te behandelen op donderdag 11 juni (Kempen en regio Oost) of - ten laatste - vrijdag 12 juni (alle regio's, en zeker de kustregio). Middelen met een goede regenvastheid worden aangeraden, wegens de bui- of onweerskansen. Raadpleeg tabel en middelenlijst op www.pcainfo.be om een goede middelenkeuze te maken. Voor de ‘robuuste’ aardappelcultivars is het best afwachten tot het volgend adviesbericht.

Webapplicatie aardappelziekte PCA

De webapplicatie aardappelziekte is een goede hulp in de strijd tegen aardappelziekte. Het geeft toegang tot alle relevante, actuele en perceel specifieke informatie in een oogopslag. Op die manier is een risicomanagement mogelijk, op basis van alle beschikbare kennis over het weer, de ziekteverwekker en de beschikbare middelen met hun eigenschappen. Het PCA vernieuwde de versie vorig jaar, waarbij onder andere de interface werd aangepakt.

Op het overzichtsscherm ziet u:

- de geografische spreiding van infectiekansen, ook voor de komende dagen

- de infectiekansen per dag voor de 4 dichtstbijzijnde weerstations bij het perceel

- het niveau van bescherming en het effect van de uitgevoerde bespuitingen

- het risico voor uw perceel, met een voorspelling tot 5 dagen vooruit

- een bijkomend advies over de aanpak van Alternaria

Interesse in de webapplicatie? Stuur PCA een mail (met naam + adres) of bekijk alvast eens de handleiding met meer informatie. Download hier de handleiding webapplicatie aardappelziekte

PCA

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken