Startpagina Tuin

Vlaco komt met een online thuiscomposteerwijzer

In Vlaanderen wordt heel wat gecomposteerd thuis, wat goed is voor milieu, tuin en portemonnee. Bij twijfel of een bepaald restje in het compostvat of de compostbak kan thuisgecomposteerd worden, is er vanaf nu de online thuiscomposteerwijzer van Vlaco.

Leestijd : 2 min

Als je twijfelt of een bepaald restje in de thuiscomposteersysteem kwijt kan, kan je dat vanaf nu opzoeken met de online thuiscomposteerwijzer. Ontdek hier de online thuiscomposteerwijzer van Vlaco.

Voordelen van het gebruik van (thuis)compost raken steeds beter bekend

Dat het goed is om je voedselverlies te beperken en de nog overblijvende organische resten actief in te zetten in je eigen biologische kringloop, daar zijn we steeds meer van doordrongen. Ook de natuurlijke voordelen van compostgebruik raken steeds meer ingeburgerd bij de man en vrouw in de straat. Thuiscomposteren en je eigen compost effectief gebruiken, zorgt ervoor dat je tuinbodem in gezonde conditie blijft en zo de toekomstige klimaatgrillen beter kan doorstaan.

Workshops work

Al sinds 1998 leidt Vlaco vzw kringloopkrachten en lesgevers op om de kennis van de biologische kringloop tot bij de Vlaming te brengen. In totaal werden zo onder andere al 774 workshops over thuiscomposteren gegeven, verspreid over heel Vlaanderen. Wist je trouwens dat 84 % van de de thuiscomposteerders zegt daarbij geen problemen te ondervinden? Tegelijkertijd blijkt dat 1/4 van het afval dat nu in de restafvalzak belandt, nog gecomposteerd zou kunnen worden. Het kan dus nog altijd beter. Daar gaan we met z’n allen voor.

Thuiscomposteren past in elke tuin

En of je nu een klein stadstuintje hebt of over een grote tuin beschikt, thuiscomposteren brengt áltijd op. In een kleine tuin kies je best een compostvat, in een grotere tuin ga je eerder voor één of meerdere bakken. Ontdek hier alles wat je nog wil weten over thuiscomposteren. En zelfs al heb je geen tuin, dán nog zijn er manieren om met de organische resten de biologische kringloop thuis te sluiten.

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken