“De uitdagingen voor het platteland zijn gekend: minder opbaar vervoer, minder school en welzijnsvoorzieningen, minder tewerkstelling. Toch hebben we in coronatijd ons dorp herontdekt., fietsen en wandelen door gevarieerde landschappen, velden en bossen. Jammer dat de terrasjes niet open waren. Nog meer jammer wanneer ook na corona blijkt dat er geen cafés, geen ontmoetingskanen meer zijn in die landelijke gemeenten”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid.
Op die manier werden al talloze projecten gerealiseerd. Deze projecten zijn zeer divers: van de herbestemming van een hoeve tot digitalisering en beleving op het platteland. Van belang is een duidelijke link met landbouw of het platteland.
Voorbeelden van plattelandsprojecten waren:
Blijvend aanbod met vaste fietsroutes en wandelingen met integratie van artistieke elementen. 158.242 euro
Zorgoplossingen voor het jonge gezin op het platteland. 68.108 euro
Via een mobiel platform het Hageland commercieel, toeristisch en administratief ontsluiten. 149.820 euro
Cohousingproject voor 23 gezinnen met mensen van alle leeftijden en grote sociaaleconomische mix. 187.898 euro
Oproep voor nieuwe plattelandsprojecten
Ook dit jaar kunnen plattelandsprojecten gebruik maken van deze steun. Projecten uit Vlaams-Brabant, met uitzondering van Leuven, kunnen maximum 65% van de projectkost terugbetaald krijgen.
“Dit jaar komen ook corona-initiatieven in aanmerking. Heb jij een idee, wil je dat als organisatie of gemeentebestuur realiseren? Dien dan deze zomer jouw project in. Kijk wat er zoal mogelijk is en laat je ondersteunen door onze plattelandscoördinator”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
Zowel vzw’s, gemeenten, diensten, instellingen als hun samenwerkingsverbanden kunnen projecten indienen. Let wel: investeringen bij privépersonen of studies zonder projectrealisatie komen niet in aanmerking voor steun.
De uiterste indiendatum is 3 september 2020