Startpagina Wetgeving

Kamer vraagt betere informatie rond houdbaarheidsdata op voeding

Om voedselverspilling tegen te gaan, moet de overheid consumenten beter informeren over de betekenis van houdbaarheidsdata. De plenaire Kamer heeft daarover donderdag unaniem op 27 onthoudingen na een resolutievoorstel van Anneleen Van Bossuyt (N-VA) goedgekeurd. Meer producten, zoals koffie, pasta of rijst, zouden volgens die tekst vrijgesteld moeten worden van houdbaarheidsdata.

In heel Europa wordt jaarlijks 88 miljoen ton voedsel onnodig weggegooid. Dat is 20 procent van het geproduceerde voedsel. In Vlaanderen is dat tussen de 15 en 23 kilogram per persoon per jaar. Voor een gezin van vier betekent dat een kost van 300 euro, zegt Van Bossuyt.

Uit onderzoek blijkt dat de verspilling in de hand wordt gewerkt door de manier waarop de houdbaarheidsdata worden aangeduid. Voor de consument is er vaak verwarring tussen de begrippen 'te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar tot'.

Het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Wetgeving

Vlaanderen wil vergunningen vlot trekken met betere regels en snellere beroepen

Wetgeving Een expertencommissie heeft een adviesrapport klaar voor Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) en minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) om weer vaart te krijgen in de Vlaamse vergunningverlening. Dat is een ‘prioritaire werf’ van de Vlaamse regering, meent de minister-president. Volgens de experten moet de Vlaamse regering wieden in overtollige regels en beroepsprocedures inkorten. De kranten De Tijd en De Standaard konden het rapport inkijken.
Meer artikelen bekijken