Startpagina Granen

Bladluizen op 78% van de tarwepercelen

Deze week werden 23 waarnemingspercelen geobserveerd naar plagen toe. 78 % van de percelen bevat bladluizen, maar er is wel een grote variatie qua aantal op de halmen. Geen enkel perceel bereikte de schadedrempel als het om graanhaantje gaat.

Leestijd : 1 min

Deze week werden op 23 waarnemingspercelen (proefpercelen en praktijkvelden) waarnemingen op vlak van plaagdruk uitgevoerd in de wintertarwe op onbehandeld gewas.

83% van de waarnemingspercelen bevindt zich tussen stadium 'halverwege bloei' en 'einde bloei', waarvan 52% in stadium 'einde bloei'. 13% van de percelen bevindt zich reeds in verdere stadia.

Bladluizen werden op 78% van de percelen teruggevonden. De grote variatie tussen percelen wordt nogmaals bevestigd (2,5% tot 40% van de halmen bezet met bladluizen). Bij 3 percelen werd de schadedrempel bereikt. De granen zijn het gevoeligst voor schade door bladluizen tussen de stadia 'alle aren uit' en 'einde bloei'.

Op alle waarnemingspercelen lag het aantal larven van graanhaantje per halm ver onder de schadedrempel. De schadedrempel bedraagt 1,5 larven per halm vanaf het stadium ‘aar volledig uit’.

LCG

Lees ook in Granen

Graandeal met 2 maanden verlengd

Granen De graandeal tussen Rusland en Oekraïne is met 2 maanden verlengd. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week meegedeeld. Zowel Rusland als Oekraïne hebben de verlenging van de graandeal bevestigd.
Meer artikelen bekijken