Startpagina Bieten

Leveranciers Tiense Suikerraffinaderij kopen belang in Südzucker

De circa 4.500 bietentelers die leveren aan de Tiense Suikerraffinaderij worden mede-eigenaar van diens moederbedrijf Südzucker. Via het investeringsvehikel Sopabe-T koopt het bedrijf een belang van een paar procent in het Duitse bedrijf. Binnen het aandeelhouderschap van Südzucker koppelen de telers hun kar aan die van Zuid-Duitse telers, die al 58% van de aandelen in handen hebben.

Leestijd : 2 min

Südzucker is beursgenoteerd maar met afstand de grootste aandeelhouder is SZVG, waarbinnen 7 bietplantersorganisaties zijn vertegenwoordigd. SZVG oefent haar invloed uit samen met enkele Oostenrijkse aandeelhouders – deels ook telers – die nog eens 10% bezitten. Met het Belgische belang erbij is straks ruim 70% van het bedrijf in handen van boeren, legt gedelegeerd bestuurder Peter Haegeman van Sopabe-T uit.

De telers van ‘de Tiense’ nemen dus het heft in eigen handen. Het geld dat bij Sopabe-T zat, werd tot nu toe zeer voorzichtig belegd via een private bank. Nu hopen de telers te kunnen profiteren van het succes van Südzucker. Want Südzucker is een gediversifieerde groep die om veel meer draait dan suiker, en die dus ook bij een slechte suikermarkt vaak resultaten overeind kan houden. Sopabe-T heeft overigens ook een klein procent van Tiense Suikerraffinaderij in handen. Voorlopig blijft dat zo.

Maar het gaat ook om inspraak. “Het is goed om vanuit de Belgische leveranciers, die toch belangrijk zijn voor de groep, mee te kunnen spreken in Mannheim. Het zal even wennen zijn aan het Duits. Binnen de Tiense komen de meeste bieten immers uit Wallonië en wordt dus nog het meest Frans gebruikt, maar als Vlaming hoor je me niet klagen want Duits en Nederlands liggen dicht bij elkaar. Het is een extra dimensie, zeg maar, aan ons werk.”

Komt het nemen van een belang in Südzucker voort uit een soort wantrouwen? Ja en nee, zegt Haegeman. “Ik zou het wat willen positiveren (sic) en zeggen dat het initiatief voortkomt uit oprechte bekommernis over de markt. U moet weten dat we sinds 2,5 jaar in een vrijgemaakte markt zitten, zonder suikerquota. Het is echt een financiële aderlating geweest. Europees is 2 miljard aan waarde verdwenen bij de telers en eerste verwerkers. Des te meer reden een strategisch partnerschap aan te gaan met de verwerking.”

Südzucker heeft het vorige boekjaar de omzet licht zien dalen tot 6,7 miljard euro. Het bedrijfsresultaat verviervoudigde daarentegen ondanks een verlieslatende suikerdivisie ruimschoots tot 116 miljoen euro.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bieten

Meer artikelen bekijken