Startpagina Varkens

Afrikaanse varkenspest blijft een zorg in Polen

In Polen worden nog steeds gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) gesignaleerd. De meeste worden nog steeds vastgesteld bij wilde evers, maar recent was er een eerste AVP-uitbraak op een kleine backyard boerderij met 17 varkens in West-Polen.

Leestijd : 2 min

Polen signaleert al sinds 2014 AVP, voornamelijk bij wilde zwijnen. Sindsdien zijn in totaal 241 boerderijen getroffen met AVP. Het Nederlandse vakblad Pig Progress volgt er de situatie op de voet.

Zowat 45 % van het land wordt nu aanzien als risicogebied. Tot eind 2019 bleef het virus vooral aan de oostgrens van Polen, maar in november 2019 werden voor het eerst AVP-gevallen teruggevonden aan de westelijke zijde van het land, met andere woorden nabij Duitsland. In de eerste 5 maanden van dit jaar werden in Polen al meer dan 2.500 dode evers gevonden, dat is meer dan in heel 2019.

Eerste AVP-geval op backyard boerderij in West-Polen

Voor het eerst is ook een backyard farm in westelijk Polen positief bevonden voor AVP. Het betreft een kleine boerderij in de buurt van het dorpje Ratowice, bij de stad Lipno in de provincie Groot-Polen.

Volgens de Poolse Centrale Veterinaire Inspectie (CVI) herbergde de boerderij 17 varkens. De positieve gevallen zijn bevestigd door het nationaal onderzoeksinstituut in Puławy. Het dorpje ligt circa 20 km ten oosten van de dichtstbijzijnde bekende gevallen van AVP onder wilde zwijnen en op zo’n 125 km van de grens met Duitsland.

Overzicht van de AVP-situatie in het westen van Polen. Groene pijl = nieuwe uitbraak op backyard farm.
Overzicht van de AVP-situatie in het westen van Polen. Groene pijl = nieuwe uitbraak op backyard farm. - Beeld: Pig Progress

Vierde boerderij

Het betreft het vierde geval op een boerderij in Polen dit jaar. Eerder vielen 2 commerciële boerderijen in westelijk Polen ten prooi aan het virus, alsmede een kleinere boerderij tegen de oostgrens met Wit-Rusland. Bij de uitbraak onder commerciële bedrijven was direct na te gaan met welke andere boerderijen er contacten bestond, zodat de uitbraak vrijwel direct in kaart was. Bij backyard farms daarentegen zijn dergelijke contacten lastiger te traceren.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken