Startpagina Bedrijfsnieuws

Limagrain Belgium: Heroriëntering zaaizaadactiviteit heeft invloed op productaanbod

Bij Limagrain België kon er dit jaar omwille van de coronapandemie geen proefveldbezoeken door gaan. Voor de vakpers werd een uitzondering gemaakt met inachtname van de veiligheidsmaatregelen.

Leestijd : 4 min

Bij de start van het proefveldbezoek werd dieper ingegaan op de heroriëntering van de zaaizaadactiviteiten van Limagrain Belgium en de delocalisatie van de zaaigraanproductie van granen. Hierover communiceerde de firma reeds eind november.

Vandaag is de laatste campagne van het merk Clovis Matton opgestart. De huidige fabriek in Kerkhove wordt na 84 jaar verkocht en in de nazomer wordt een beslissing over een nieuwe locatie bekend gemaakt.

Marc Ballekens, directeur Strategie en Marketing, legde ons grondig de wijzigingen uit. Vooreerst wordt er niet meer geïnvesteerd in de ‘versleten’ fabriek en in de transportactiviteiten. Het financieel budget dat hiermee vrijkomt, wordt geïnvesteerd in onderzoek. Een belangrijk onderzoekspunt zijn droogteresistente gewassen. De Limagraingroep voelt wereldwijd het belang hiervan aan. Voorlopig is dit zelfs nog het minst in de EU. Ook op het veranderend gebruik van fytomiddelen, vooral de sterke reductie van het aanbod, moet Limagrain het hoofd weten te bieden. Hierom wordt er sterk ingezet op ziekteresistentere gewassen.

Belgische activiteit

Op een nieuwe Belgische locatie zal nog alles gebeuren zoals voorheen, behalve de zaaizaadbereiding. Zeker voor granen is hiervoor een grote fabriek nodig. In ons land zal het bereiden van gras en groenbedekkermengsels nog gebeuren, naast het verhandelen van maïs, gras en voederbieten zaden. Ook de opslag en overslag van maïszaden, grassen, groenbedekkers, suikerbieten... vindt nog bij ons plaats. Tevens zijn er nog burelen voor het personeel en de boekhouding. “Voor de klant verandert er eigenlijk niets”, benadrukt Marc Ballekens.

Verschil 2020-2021

Wat de zaaigraanactiviteiten van Limagrain Belgium betreft, moeten we een onderscheid maken tussen dit jaar en volgend jaar. Dit jaar wordt er in het aanbod gerst ingezet op de verkoop van de bladluistolerante variëteiten Rafaela en LG Zebra. “Niet resistente rassen hebben nog weinig mogelijkheden bij ons omwille van de zachte winters”, geeft Ballekens aan. In Frankrijk zou er veel wintergerst ondergeploegd zijn ten gevolge van bladluisschade en ook bij ons is dit gebeurd, zij het wel een beperkt aantal percelen.

Voor de verkoop van tarwerassen wordt er ingezet op de rassen Anapolis, Chevignon en Johnson. Triticale, rogge en spelt wordt dit jaar niet meer aangeboden, wel opnieuw volgend jaar. De rassen die hier in het aanbod zaten, werden overgedragen aan andere licentiehouders.

Het jaar 2021 wordt een heel belangrijk jaar voor Limagrain Belgium met een sterke introductie van LG tarwe en gerstgenetica. LG heeft researchstations in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Deze genetica zal verkocht worden via diverse handelaren-bereiders in België.

Keuzes maken

Marc Ballekens legt uit dat 20 à 30 jaar geleden men van de veredeling tot de commercialisatie alles kon doen. “Nu, moeten we keuzes maken: veredelen of commercialiseren. Dat geldt voor iedereen in de sector.” Ballekens geeft aan dat ze dus in een goed partnership kunnen werken met LG. “Wij brengen de genetica en licentiehouders zorgen voor de productiefaciliteiten en de levering naar de praktijk. Eigenlijk is dit zelfs niet nieuw en een sterke voortzetting van wat al in de praktijk bestond.”

Inzet op hybriden

Dit jaar betekent de start van een nieuwe samenwerking met het Duitse Saaten-Union voor hybriden in gerst, tarwe en rogge. De hybridegerst is al behoorlijk ingeburgerd in België, hybridetarwe staat aan het begin van de commercialisatie na 30 jaar onderzoek.

10 jaar Betaseed in België

Aangaande het aanbod suikerbieten van Limagrain in België hebben zij nu een tienjarige samenwerking met Betaseed achter de rug. Marc Ballekens omschrijft het als een fantastische samenwerking waarbij beide partijen tevreden zijn. Hij wijst ook op de snel evoluerende markt. Er wordt steeds meer gekozen voor nematodentolerante rassen en steeds minder voor rhizomanie rassen.

Verder wijst hij nog op het belang om te kiezen voor rassen die weinig gevoelig zijn aan cercospora. Deze ziekte is echt dodelijk voor de suikerbietenteelt.

Nieuwe hybridegerst

Tijdens het proefveldbezoek doken we eerst de wintergerstrassen in. Hier kwamen we direct de goed gekende variëteit Rafaela tegen, geprezen omwille van zijn tolerantie aan het dwergvergelingsvirus. De opvolger van Rafaela is LG Zebra, tevens tolerant aan het dwegvergelingsvirus en nog beter aangescherpte eigenschappen dan Rafaela.

Dé nieuwigheid binnen het wintergerstaanbod is de hybridevariëteit SU Hylona. Het kan vroeg tot laat (half oktober) uitgezaaid worden. Wordt er later gezaaid, verhoog dan de zaaidichtheid. Het ras biedt mooie, grote aren. Het is een goede uitstoeler en een langer gewas, maar toch stevig. Volgens productmanager akkerbouwgewassen Sander Van Kerkhove zit de sterkte van het ras in de robuustheid en de soliditeit.

Hybride rassen kunnen minder dik gezaaid worden, zodat de planten meer water kunnen opnemen. De wortels gaan ook dieper. Tot 2 m diep is mogelijk.

Tijd voor hybridetarwe

Aan hybride tarwerassen is lang gewerkt, ook Limagrain kan ze nu aanbieden. Volgens productmanager Sander Van Kerkhove is een eerste voordeel dat ze een uitgebreid, diep wortelgestel hebben, wat goed is voor de opname van water en nutriënten. Ook in droge periodes is dit een voordeel. Ten opzichte van klassieke rassen stoelen ze beter uit. Hybride rassen hebben grotere aren met goed gevulde, zware korrels. In vergelijking met klassieke rassen kunnen ze aan 100 zaden per vierkante meter minder uitgezaaid worden, dus ergens rond de 150 korrels/m2.

Hyking is een eerste hybridetarwe in het aanbod, halfvroeg en een groot opbrengstpotentieel op vele bodems. Het ras heeft een uitstekende koudetolerantie en verliest na een strenge winter dan ook geen stoelen. Hyking heeft een goede bladgezondheid en is resistent tegen de oranje tarwestengelgalmug.

Hymalaya is dan weer een halflate hybridetarwe met een regelmatige opbrengst en veel stro. De gangbare teelttechniek kan er volgens Sander op toegepast worden.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken