Startpagina Actueel

Leuvense afvalintercommunale EcoWerf investeert 15 miljoen in vergistingsinstallatie

De afvalintercommunale EcoWerf investeert 15 miljoen in de bouw van een nieuwe vergistingsinstallatie voor de verwerking van organisch afval. De nieuwe installatie, die in het voorjaar van 2023 operationeel zal zijn, laat toe om in de toekomst tijdens dit verwerkingsproces ook energie en warmte te recupereren.

Leestijd : 2 min

EcoWerf, waarbij 27 gemeenten uit het arrondissement Leuven aangesloten zijn, zamelt jaarlijks meer dan 50.000 ton organisch afval in. Dit is niet alleen afkomstig uit de gemeenten van het eigen werkingsgebied maar ook van de afvalintercommunales Interza en Interrand.

Deze hoeveelheid afval wordt in de composteringsinstallatie op de site in Wilsele (Leuven) verwerkt tot waardevolle compost. In 2019 produceerde EcoWerf niet minder dan 20.870 ton compost (van 52.175 ton groente-, fruit- en tuinafval + verse houtsnippers). 65% hiervan kreeg een besteming in de landbouwsector en 35% werd gebruikt voor aanleg van plantsoenen en tuinaanleg/ tuinonderhoud bij particulieren. In de landbouwsector telde de intercommunale 39 klanten. 13 van hen namen meer dan 100 ton af, of zowat 33,3 % van de totale hoeveelheid compost die in 2019 naar de landbouw ging.

Operationeel in voorjaar 2023

OWS, een bedrijf uit Gent, met een ruime ervaring met het bouwen van vergistingsinstallaties zal met Vlaamse technologie instaan voor de bouw van de installatie. De installatie zal in het voorjaar van 2023 operationeel zijn. Jonathan De Witte, algemeen directeur:“Ik werd begin dit jaar algemeen directeur van EcoWerf. De ervaring die ik heb kunnen opdoen bij het bouwen en exploiteren van een gelijkaardige installatie bij IOK Afvalbeheer in Beerse zal nu goed van pas komen om deze belangrijke en toekomstgerichte investering tot een goed einde te brengen. Ik ben namens het EcoWerf-personeel al onze 27 gemeenten en steden dankbaar voor het vertrouwen en de unanieme goedkeuring van dit project.”

Jonathan De Witte, algemeen directeur van EcoWerf, is tevreden met de goedkeuring van de nieuwe installatie.
Jonathan De Witte, algemeen directeur van EcoWerf, is tevreden met de goedkeuring van de nieuwe installatie. - Foto: EcoWerf

Ook elektriciteit en warmte

De nieuwe vergistingsinstallatie zal op dezelfde site worden gebouwd. In deze nieuwe infrastructuur wordt dit afval voorbehandeld en nadien vergist. Het biogas dat hierbij gevormd wordt zal met 2 gasmotoren omgezet worden in elektriciteit en warmte.

De elektriciteitsproductie wordt geraamd op 11.000 MWh per jaar, goed voor het verbruik van 3.000 gezinnen. De warmte (12.000 MWh per jaar) zal grotendeels gebruikt worden in de compostering van het materiaal na de vergisting. Het eventueel warmte-overschot kan gebruikt worden voor andere toepassingen in de onmiddellijke omgeving.

De voorvergistingsinstallatie.
De voorvergistingsinstallatie. - Foto: EcoWerf

Omwille van zijn grote ecologische meerwaarde subsidieert de Vlaamse overheid de bouw van de vergistingsinstallatie met 1,5 miljoen euro. Daarnaast kan het project rekenen op Vlaamse groenestroomcertificaten (74,4 euro/MWh voor 17 jaar) en warmtekrachtcertificaten (32 euro/MWh voor 10 jaar). Mede hierdoor is het project op termijn financieel haalbaar en blijven de werkingsbijdragen van de gemeenten en de DiFTar-tarieven voor de inwoners voor de inzameling en verwerking van gft onveranderd.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Edito: Melk van bij ons, je kan niet beter hebben!

Edito We wisten het al: de kwaliteit en de footprint van melk in de Lage Landen is topklasse. En hippe melkalternatieven kunnen de voedingswaarde ervan niet zomaar evenaren, zo blijkt nu ook uit een Nederlandse studie.
Meer artikelen bekijken