Startpagina Actueel

Europees Parlement roept op tot betere bescherming grens- en seizoensarbeiders

Het Europees Parlement neemt vandaag een resolutie aan die oproept tot een betere bescherming en werk- en leefomstandigheden van grens- en seizoensarbeiders. De resolutie komt er in nasleep van de coronacrisis, die het belang én de kwetsbaarheid van deze groep werknemers aantoonde.

Leestijd : 2 min

Seizoensarbeiders zijn cruciaal voor de landbouwsector, maar ook in andere belangrijke economische sectoren wordt met grensoverschrijdende werknemers gewerkt. In totaal wonen en werken er in de EU meer dan 17 miljoen EU-burgers in een ander Europees land dan het land van nationaliteit.

“Elk jaar komen duizenden seizoensarbeiders naar België om mee te helpen het vele werk in de land- en tuinbouwsector verzet te krijgen”, benadrukt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) in een persbericht. “We spreken in de maand mei al gemakkelijk over een groep van 30.000 mensen die nodig zijn om rond te geraken. De coronacrisis heeft bij ons en in de hele EU duidelijk aangetoond dat seizoensarbeiders essentieel en onmisbaar zijn voor de landbouwsector, maar ook dat zij heel wat problemen hebben ondervonden als gevolg van de grenssluitingen en coronamaatregelen.”

Er kwam daarom – onder leiding van Renew Europe – een resolutie tot stand die de kwetsbare situatie van seizoensarbeiders aankaart en oproept om hen beter te beschermen.

“De verschillende nationale wetgevingen en beperkte coördinatie op het vlak van sociale zekerheid en bescherming zorgden tijdens de coronacrisis voor discriminatie tussen mobiele en nationale werknemers. Er waren misschien wel adviezen van de Europese Commissie die het vrije verkeer van cruciale werknemers moest waarborgen, toch zagen we dat heel veel seizoensarbeiders niet tot in België geraakten. Betere coördinatie inzake nationale grensmaatregelen, veiligheidsregels en sociale zekerheid zijn daarom een belangrijke en noodzakelijke stap om onze grens- en seizoensarbeiders in de toekomst beter te beschermen en goede werk- en leefomstandigheden te garanderen”, aldus Vautmans.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken