Startpagina Economie

Areaal granen daalt, areaal groenten en maïs stijgt

Het areaal granen daalt (-5,3%) en het areaal groenten en maïs stijgen dit jaar (respectievelijk +4,3% en +3%) ten opzichte van een jaar eerder. Het nog altijd vrij kleine areaal vezelvlas neemt met bijna een kwart toe. Bij aardappelen en fruit is sprake van een status quo. Dat meldt het Departement Landbouw en Visserij op basis van de verzamelaanvraag 2020.

Leestijd : 2 min

Zoals elk jaar heeft het Departement Landbouw en Visserij op basis van de ingediende verzamelaanvragen 2020 een eerste analyse gemaakt van de totale aangegeven hoofdteelten in Vlaanderen. Daaruit blijken geen al te grote verschuivingen. Zo blijft het areaal aardappelen status quo. Na de oogst van 2019 werd een toename van het areaal aardappelen 2020 verwacht door het relatief goed economisch saldo en een stijgende vraag van de industrie in Vlaanderen. De uitbraak van de coronacrisis net vóór de aanvang van het plantseizoen verklaart allicht dat de verwachte toename zich toch niet heeft doorgezet.

Appels versus peren

In de fruitsector is er de jaarlijkse vaststelling dat het areaal appelen blijft dalen (-5,6 %) in het voordeel van het areaal peren (+1,6 %) en zacht fruit (+6 %). Het areaal aardbeien is geleidelijk dalend (-3,3 %), maar er is een tendens naar meer stellingteelten, waarbij telers meerdere teeltrondes hebben op eenzelfde oppervlakte.

De daling van het areaal wintertarwe (-7,5 %) en wintergerst (-7%) kan worden verklaard door de moeilijkere zaaiomstandigheden in het najaar van 2019, waardoor niet alles is gezaaid als wintertarwe en dus nog een deel werd ingezaaid als zomertarwe dit voorjaar. De lichte stijging in het areaal maïs (+3%) compenseert voor een stuk dat lagere areaal wintergranen, maar kan deels ook worden verklaard door de nood aan extra ruwvoeder door slechte oogsten vorig jaar.

Bij de groenten tekent het Departement Landbouw en Visserij een mooie stijging op van het areaal spruiten (+17,2 %) en uien (+12,2 %). Zo is er meer vraag naar spruiten vanuit de diepvriesbedrijven en is er ook een areaalverschuiving van Noord-Frankrijk naar Vlaanderen. Ook het areaal uien doet het goed, in tegenstelling tot spinazie. De daling van het areaal spinazie (-12,6 %) kan worden verklaard door het wegvallen van een aantal noodzakelijke gewasbeschermingsmiddelen, waardoor spinazie teelttechnisch een moeilijke teelt wordt.

Ook bij het areaal wortelen (-8,5%) voor verwerking (industrie) wordt een daling opgetekend na een beduidend lagere opbrengst vorig jaar. Daardoor werden veel wortelen ingevoerd uit Nederland om de tekorten aan te vullen en is de vraag dit jaar kleiner. Wortelen voor verse markt blijven qua areaal behoorlijk status quo.

U vindt alle cijfers op de website van de Vlaamse overheid.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken