Startpagina Actueel

Nog geen zware problemen door de droogte, maar bang uitkijken

Het is al maanden veel te droog in ons land, waarschuwt het KMI, en als die droogte aanhoudt kan dat problemen opleveren in een aantal sectoren. Een rondvraag leert dat er momenteel nog geen al te grote problemen zijn bij bijvoorbeeld de binnenvaart, drinkwatervoorziening of de landbouw. Maar men kijkt wel bang naar de zomermaanden en hoopt dat het toch nog eens flink gaat regenen.

Leestijd : 2 min

In de binnenvaart zijn er hier en daar al maatregelen genomen om het waterpeil te handhaven, zegt een woordvoerster van de Vlaamse Waterweg. Voor het Albertkanaal bijvoorbeeld is de waterkrachtcentrale in Wijnegem stilgelegd en wordt het schutwater in Olen en Ham teruggepompt. In West- en Oost-Vlaanderen zijn maatregelen genomen om het lekverlies aan sluizen te beperken en worden op enkele sluizen sche pen gegroepeerd doorgelaten, met wachttijden van maximaal één uur. In Nieuwpoort is de buis geopend om het waterpeil van de IJzer te handhaven.

Ook de drinkwatervoorziening is gegarandeerd. "Onze watermaatschappijen beschikken over een goeie buffer", klinkt het bij koepelorganisatie Aquaflanders. "Op dit moment is er zeker geen reden tot bezorgdheid", al geeft men wel mee dat er in de zomer misschien wel spaarzaam zal moeten worden omgesprongen met drinkwater. Dat zal dan afhangen van de temperaturen en neerslag. "We zullen de bevolking op tijd verwittigen".

De landbouw is traditioneel één van de sectoren die het meest gevoelig is voor de weersomstandigheden en dat is ook nu niet anders. Bij de Boerenbond wil men zeker nog niet spreken van een ramp, al snakt men wel naar regen. "We hadden gehoopt dat er deze week neerslag van betekenis zou vallen, maar dat blijkt niet het geval. Op sommige plaatsen heeft het nog niet of amper geregend", zegt Anne-Marie Vangeenberghe.

De teelten die momenteel het meest te lijden hebben onder de droogte, zijn de vroege aardappelen, spinazie en vlas. "Daar moet men rekening houden met lagere opbrengsten", aldus Vangeenberghe. Groenten in volle grond zoals wortelen, bloemkolen, ... moeten dan weer beregend worden en dat betekent een meerkost voor de boer, die hij niet altijd kan doorrekenen. Ook het zaaien van witloof ondervindt problemen door de grote droogte. Maar voor de in Vlaanderen erg belangrijke teelten zoals tarwe, maïs en aardappelen kan regen nog het één en ander goedmaken, luidt het. "Alles hangt dus af wat het weer de komende weken gaat doen".

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken