Startpagina Veeteelt

ABS woedend over beweringen Ellemieke Vermolen

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is boos op Ellemieke Vermolen, die in een interview met Het Nieuwsblad diverse onwaarheden over varkensvlees verkoopt. De presentatrice gaat een nieuw kookprogramma presenteren op de themazender Njam!, en zei onder meer dat varkensvlees met hormonen is behandeld en kanker kan triggeren. ABS noemt deze uitspraken gratuit, ongehoord, en totaal niet gefundeerd.

Leestijd : 2 min

Het gebruik van hormonen in de vleesveehouderij is in Europa sinds 1988 verboden. Veehouders worden op het eigen bedrijf streng gecontroleerd en volgen gecertifieerde lastenboeken. Daarnaast wordt varkensvlees heel streng gekeurd. Deze keuring, uitgevoerd door officiële dierenartsen, bestaat uit een beoordeling van het levende dier voor het slachten en een beoordeling van het karkas en de slachtafvallen, al of niet aangevuld met een laboratoriumonderzoek.

ABS vraagt zich in een reactie af welke academische credentials mevrouw Vermolen heeft om deze uitspraken te doen. We richten ons ook tot de journalist in kwestie. Vermolen is overigens een voormalig supermodel die een secretaresse-opleiding volgde, actrice en vervolgens presentatrice werd. Ze is ook bekend als vrouw van de Zeeuwse meesterkok Sergio Herman. De journalist van de krant had de uitspraken moeten nagaan, aldus ABS.

Had de journalist dat gedaan, aldus ABS, dan hadden ze een lijst van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), waarop meer dan 1.000 stoffen en situaties die kankerverwekkend zijn.’ De lijst is in 5 groepen opgedeeld op basis van ‘gevaarlijkheid’ en de mate waarin bewezen is dat ze kanker veroorzaken. ‘Wij vinden daarop veel zaken terug zoals tabak roken, zonnebanken, vervuilde buitenlucht, anticonceptiepillen, alcohol, X-stralen, … die kanker kunnen triggeren, maar wij vinden op deze lijst wel geen vers, onbewerkt, varkensvlees.’

ABS wijst op de Nederlandse afkomst van Vermolen, en verwijst daarom naar het Nederlandse Voedingscentrum.Die stelt dat onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. ABS roept Vermolen en de journalist in kwestie dan ook op om de gedane beweringen ofwel te staven ofwel in duidelijke taal in te trekken.

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken