Startpagina Akkerbouw

Minister Zuhal Demir over mestboetes : ‘Om het water te beschermen, niet om boeren te pesten’

Sommige landbouwers vinden de door de administratie uitgedeelde boetes niet alleen te hoog, vaak ook onterecht. Enkelen vinden dat milieuminister Zuhal Demir ‘boertjepest’ speelt. Onzin, zegt ze. “De boetes zijn er niet om de boeren te pesten, wel om bijvoorbeeld ons grond- en drinkwater te beschermen.”

Leestijd : 2 min

Het lijkt erop dat minister Zuhal Demir (N-VA), bevoegd voor onder andere Omgeving en Milieu, niet in de bovenste schuif ligt bij de landbouworganisaties. Niet alleen om het algemeen gevoerd beleid op meerdere vlakken, maar vaak ook in individuele dossiers. En dat zint een aantal Vlaamse boeren minder. In de feiten en op het veld mag die relatie dan niet al te best zijn - volgens landbouwactoren dan wel - in woorden klinkt dat toch helemaal anders. “Ik draag de landbouwers een warm hart toe”, zegt bevoegd milieu- en omgevingsminister Zuhal Demir.

“Zeker na de coronacrisis zal het belang van de landbouw en de korte keten toenemen. We ondersteunen dat volledig. Maar dat neemt niet weg dat er ook uitdagingen zijn om landbouwactiviteiten te laten samengaan met onze hoge doelstellingen op het vlak van klimaat en milieu.” Volgens Demir hebben heel veel landbouwers dat ook begrepen, doen ze het heel goed en willen onze Vlaamse landbouwers heel zeker hun verantwoordelijkheid blijven opnemen. “Als er boetes worden opgelegd en de kleine minderheid van landbouwbedrijven een boete krijgt, dan pesten we geen boeren, dan beschermen we ons grond- en drinkwater”, zegt Zuhal Demir uitdrukkelijk. “Zoals met de vanggewassen: 82 % van de boeren deed het uitstekend. Ik aarzel niet om landbouwers die dat goed doen een schouderklopje te geven. Dat is ook de reden waarom geïnde boetes zullen worden gebruikt voor de begeleiding van landbouwers om nog beter te presteren.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Akkerbouw

Volg de bladluizendruk vooral in wintertarwe op

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) meldt dat de gevoeligste fase voor het dwergvergelingsvirus op veel gerstpercelen voorbij is. In wintertarwe moet dit nog wel opgevolgd worden. Dwergvergeling dient voorkomen te worden door bestrijding van bladluizen.
Meer artikelen bekijken