Startpagina Bieten

Suikerprijs veert wat omhoog in de EU

Suikerprijzen zijn de laatste maand de prijzen in de EU weer iets gestegen, maar mondiaal staat nog druk op de prijs. De lockdowns die de coronacrisis met zich meebracht, zijn deels voorbij. De voor suiker zo belangrijke olieprijs veert daarom op. De droogte op het noordelijk halfrond en moessonzorgen in India zorgen bovendien voor gematigde oogstverwachtingen.

Leestijd : 3 min

De suikerprijs kelderde door corona. In april is de markt weer opgeveerd, zo blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. De gemiddelde verkoopprijs voor suiker steeg met 4 euro tot 379 euro per ton bij een ondergrens van 340 per ton en een bovengrens van 418 per ton. Binnen de Europese Unie blijven de verschillen groot. In landen met een tekort werd gemiddeld 451 euro betaald en in de grote productielanden was dit 371 euro. Prijzen liggen 60 euro per ton hoger dan in dezelfde periode in 2019.

Op de wereldmarkt is de prijs ook opgeveerd, maar is de markt de laatste tijd toch wat ingezakt. Dat komt door de verdere waardedaling van de reaal, die voordelig is voor de export vanuit het grote suikerexportland Brazilië. Ook het feit dat de situatie in de Braziliaanse havens sterk verbeterde leidde tot een grotere export vanuit Brazilië, dat met Thailand en India wellicht de grootste invloed uitoefent op de mondiale suikermarkt.

Als gevolg hiervan daalde de prijs in april voor witte suiker met zo’n 6% tot 317 euro per 100 kg. Als we kijken naar de termijnmarkt in Londen, dan is de prijs voor het augustuscontract sinds februari (ruim 410 euro per ton) gedaald tot een dieptepunt van 307 euro in april. Sindsdien steeg de prijs richting 380 euro om te dalen naar 356 euro eind vorige week.

Suikerprijwen EU

Uit de laatste rapportage van de International Sugar Organisation tot en met mei 2020 blijkt nog steeds een gapend gat tussen consumptie en productie wereldwijd. ISO gaat er voor het seizoen 2019/20 vanuit dat er uiteindelijk 9,298 m/ton meer geconsumeerd dan geproduceerd wordt, waardoor de wereldwijde eindvoorraad daalt tot 84 m/ton. Dit tekort zou het grootste tekort sinds 11 jaar zijn. Achterblijvende consumptie in combinatie met hoger dan eerder verwachtte suikerproductie in Brazilië (beide factoren Covid19 gerelateerd), betekent dat deze balans waarschijnlijk nog aangepast gaat worden met waarschijnlijk een lager tekort als uitkomst dan eerder voorzien.

Handelsbalans EU

De EU importeert meer suiker dan een jaar eerder. Van oktober 2019 tot en met 9 juni van dit jaar is vanuit de EU 1,33 miljoen ton suiker ingevoerd. Dat is ruim 8% meer dan een jaar eerder. De grootste importeur is nog altijd Spanje, dat ongeveer een kwart van dat volume voor haar rekening neemt. Ook de Italianen en Britten importeren veen suiker. De EU voerde ruim een half miljoen ton suiker in, uit een serie met name armere landen waarmee speciale afspraken zijn gemaakt. Dit is zowat een kwart minder dan een jaar eerder. De gemiddelde invoerprijs uit deze landen bedroeg 417 euro per ton voor witte suiker.

In dezelfde periode voerde de EU 566.000 ton suiker uit en dat is 793.000 ton minder dan in dezelfde periode in het seizoen 2018/19. België is de grootste suikerexporteur met ongeveer 136.000 ton (veelal Franse suiker) gevolgd door Frankrijk met 124.000 ton en Polen met 88.000 ton. Over de eerste 6 maanden van het seizoen 2019/2020 is er sprake van een negatieve handelsbalans van ruim 738.000.

Jan Cees Bron

Lees ook in Bieten

Vernietig onkruiden vóór de zaai in bieten

Bieten Door de regens van de afgelopen weken is er op verschillende percelen een sterke onkruiddruk zichtbaar. Het is aanbevolen een behandeling uit te voeren om deze te vernietigen aangezien zij niet gecontroleerd kunnen worden met het FAR systeem na de zaai. Dat meldt het KBIVB.
Meer artikelen bekijken