Startpagina Economie

FAO: ‘Herstel van prijzen van grondstoffen in juni’

In juni stegen de mondiale prijzen van voedingsmiddelen voor het eerst sinds het begin van het jaar dankzij een herstel van de noteringen van plantaardige oliën, suiker en zuivelproducten. Dat stelt de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Leestijd : 3 min

Op de markten voor granen en vlees bleven de meeste prijzen echter onder neerwaartse druk staan ​​te midden van onzekerheden op de markt als gevolg van de COVID-19-pandemie. De FAO-voedselprijsindex, die de internationale prijzen van de meest verhandelde voedselproducten volgt, bedroeg in juni 93,2 punten, ongeveer 2,4 procent hoger dan de maand ervoor.

Herstel wereldwijde importvraag

De FAO-index voor plantaardige olieprijzen steeg in juni met 11,3 procent, na vier opeenvolgende maanden te zijn gedaald. Het herstel weerspiegelt voornamelijk een sterke stijging van de palmolieprijzen als gevolg van het herstel van de wereldwijde importvraag, als gevolg van de versoepeling van de COVID-19-gerelateerde blokkades in een aantal landen, en de bezorgdheid over mogelijke productietekorten als gevolg van langdurige tekorten aan arbeidskrachten. Ook de prijsnoteringen van soja-, zonnebloem- en koolzaadolie gingen omhoog.

De FAO Sugar Price Index steeg in juni met 10,6 procent ten opzichte van de voorgaande maand. De stijging van de prijzen voor ruwe olie zorgde voor een sterke steun aan de suikermarkten, waardoor de Braziliaanse suikerfabrieken werden aangemoedigd om meer suikerrietvoorraden te gebruiken om ethanol te produceren in plaats van suiker, waardoor de beschikbaarheid en prijzen van suikerexporten werden beïnvloed.

De FAO Zuivelprijsindex steeg vanaf mei met 4,0 procent, wat de eerste stijging is na vier maanden van opeenvolgende dalingen. De hernieuwde importvraag naar spotvoorraden, met name uit het Midden-Oosten en Oost-Azië, in combinatie met seizoensafnemende voorraden in Europa en de beperkte beschikbaarheid van niet-vastgelegde voorraden in Oceanië, ondersteunden de recente prijsstijgingen.

De FAO Cereal Price Index daalde vanaf mei 0,6 procent. De neerwaartse druk op de tarweprijzen in juni was gedeeltelijk het gevolg van nieuwe oogsten op het noordelijk halfrond en verbeterde productievooruitzichten in een aantal grote exportlanden, waaronder het Zwarte Zeegebied.

De FAO Meat Price Index daalde vanaf mei 0,6 procent, gemiddeld 6,0 ​​procent onder de waarde van juni 2019. De prijsnoteringen voor rundvlees en gevogelte zijn gedaald, grotendeels als gevolg van de toegenomen uitvoerbeschikbaarheid in de belangrijkste productieregio's, terwijl de prijzen voor varkensvlees een lichte stijging lieten zien, vooral in Europa, in afwachting van een verdere versoepeling van de COVID-19-marktbeperkingen.

Volgens de FAO's Cereal Supply and Demand zal de wereldgraanproductie in 2020 een nieuw record bereiken van 2 790 miljoen ton in 2020 - een stijging van 9,3 miljoen ton ten opzichte van de prognose van mei - die de recordhoogte van 2019 met maar liefst 3,0 procent overtreft.

Voor India en de Russische Federatie zijn de prognoses voor de tarweproductie opgesteld, wat de bezuinigingen op de verwachte output van de EU en het VK ruimschoots compenseerde. De prognose van de wereldwijde productie van grove korrels in 2020 is ook herzien tot 1.519 miljoen ton, een stijging van 5,7 miljoen ton ten opzichte van de voorgaande maand, wat de verwachtingen weerspiegelt van grotere output van gerst in Australië, de EU en Turkije.

FAO's wereldwijde rijstproductieprognose voor 2020 staat nu vast op 509,2 miljoen ton, 400.000 ton boven het cijfer van juni, voornamelijk als gevolg van verbeterde vooruitzichten voor Zuid-Amerikaanse landen, waar het gunstige weer de opbrengstverwachtingen deed stijgen tot alle tijdslimieten. Het wereldverbruik van granen in het komende jaar zal naar verwachting stijgen tot 2 735 miljoen ton - 1,6 procent meer dan de prognose van de vorige maand, voornamelijk als gevolg van een opleving van het voer en industrieel gebruik van grove granen in vergelijking met eerdere verwachtingen.

Gebruik van rijst piekt

Het wereldwijde gebruik van rijst zal naar verwachting ook een nieuwe piek van 510,4 miljoen ton bereiken in 2020/21, 1,6 procent meer dan in juni, op basis van het toenemende voedselgebruik. Als weerspiegeling van nieuwe productie- en verbruiksprognoses, verwacht de FAO nu dat de wereldgraanvoorraden tegen het einde van de seizoenen in 2021 929 miljoen ton zullen bereiken, wat neerkomt op een robuuste jaarlijkse groei van 6,0 procent. Dit zou de wereldwijde verhouding tussen de voorraad en het gebruik van granen in 2020/21 opdrijven tot een hoogste punt in twintig jaar van 33,0 procent, wat de comfortabele vooruitzichten voor de wereldwijde levering in het nieuwe seizoen zou benadrukken.

Lieven Vancoillie/FAO

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken