Welkom Wolf wil beperking van schadevergoeding in wolvengebied

Welkom Wolf zegt alle begrip te hebben voor mensen die onverwacht dieren verliezen aan een zwervende wolf en vindt dat deze mensen te allen tijde volledig moeten vergoed worden.
Welkom Wolf zegt alle begrip te hebben voor mensen die onverwacht dieren verliezen aan een zwervende wolf en vindt dat deze mensen te allen tijde volledig moeten vergoed worden. - Foto: Welkom Wolf.be

Wie al 2,5 jaar schapen houdt midden in het territorium van gevestigde wolven en het - ondanks de beschikbaarheid van subsidies voor preventieve maatregelen - vertikt om zijn dieren te beschermen, die hoeft niet langer met geld van de belastingbetaler vergoed te worden", zegt Jan Loos.

Weer een schaap gepakt

Vrijdagochtend heeft een wolf voor de tweede keer een schaap gepakt bij dezelfde eigenaar in Meeuwen (Oudsbergen). "Na de vorige keer had de man hardnekkig geweigerd om preventieve maatregelen te nemen om zijn dieren te beschermen, en nu wentelt hij zich in een slachtofferrol", zegt Loos. "Het lijkt haast alsof hij zijn dieren opzettelijk in de etalage zet voor de wolf, om op die manier het conflict tussen mens en wolf op de spits te kunnen drijven."

Welkom Wolf zegt alle begrip te hebben voor mensen die onverwacht dieren verliezen aan een zwervende wolf en vindt dat deze mensen te allen tijde volledig moeten vergoed worden. Voor eigenaars zoals in Meeuwen toont Welkom Wolf echter geen medelijden.

Alle landbouwdieren in gevaar

"Door schapen opzettelijk niet te beschermen met schrikdraad, ga je wolven op den duur oriënteren op schapen en breng je finaal alle landbouwdieren in gevaar", zegt Loos. "Het gedrag van de eigenaar in Meeuwen is hoogst onverantwoordelijk en een regelrechte schande. Wij hopen dan ook de burgemeester van Oudsbergen dit gedrag ten stelligste afkeurt en veroordeelt, en de betrokken schapenhouder tot de orde roept."

Belga

Meest recent

Meest recent