Startpagina Paarden

Over de noodzaak tot een educatief centrum voor trekpaarden

Drie jaar geleden werd onder de stuwende kracht van Dominique Vandendriessche (1989) in Oostduinkerke een educatief centrum voor trekpaarden opgericht. Over dit initiatief hebben we een gesprek met Dominique. Hij vertelt ons over het waarom van dit centrum.

Leestijd : 4 min

Vanwaar komt bij jou de liefhebberij voor de paarden en in het bijzonder de trekpaarden?

Ik ben in de paarden geboren. Mijn vader, Johan Vandendriessche, was al langer bezig met trekpaarden en reed al met de huifkar voor hij in Oostduinkerke kwam wonen. In 1989 kwam hij met zijn gezin naar Oostduinkerke en ik heb mijn eerste verjaardag hier gevierd. Mijn ouders zijn hier begonnen met ‘De Paardenhoeve’ en mijn vader leerde op garnalen vissen te paard. Van zodra ik groot genoeg was om mee te gaan, leerde ik ook garnaalvissen en met de huifkar rijden. Ik heb nooit anders geweten.

Waarom een educatief centrum voor trekpaarden?

Mijn vader was naast het garnaalvissen ook enorm bezig met de kenmerken en de geschiedenis rond het Belgisch Trekpaard. Aan mijn ouderlijk huis, waar De Paardenhoeve gevestigd was, kwamen we wat plaats tekort voor het potentieel dat mijn vader en ik zagen in onze gemeenschappelijke interesse, een educatief centrum. Het Belgisch trekpaard is immaterieel cultureel erfgoed en heeft altijd deel uitgemaakt van onze geschiedenis. Hieromtrent willen we de mensen laten kennismaken met de unieke kenmerken van deze paarden en de verschillende manieren waarop de mensen samenwerkten met het dier. Dit komen ze allemaal te weten in ons centrum. Gaande van een rondleiding over de kleuren en de bouw van het trekpaard tot een huifkartocht met garnaalvissen en een hapje of drankje om de visite af te sluiten.

Wat zijn de voornaamste activiteiten van dit centrum?

Ik had het al over huifkartochten en garnaalvissen, maar daarnaast ben ik ook hoefsmid voor trekpaarden. Een demonstratie hoefsmederij kunnen ze ook in ons centrum volgen. Een groot deel van onze activiteiten is ook het verkopen van garnaalkroketten en garnaalsoep. We nemen de mensen graag mee op de weg van de garnaal, hier in Oostduinkerke zijn de garnaalvissers te paard namelijk heel gekend. Een verse garnaal bewaart niet lang in zijn natuurlijke vorm, maximum een dag of twee. Wij willen graag dit product in een zo vers mogelijke vorm en met smaakbehoud aanbieden aan onze bezoekers en dat doen wij door de garnalen te verwerken in een kroket of soep. Die vriezen wij in omdat dit een vorm van bewaring is zonder dat er chemische producten aan te pas komen. Mensen kunnen deze producten kopen met of zonder bezoek aan de stal en thuis nagenieten van de smaak van de zee.

Heb je, wat de werking betreft, een bepaald doel voor ogen?

Op dit moment is mijn doel verder te doen zoals we bezig zijn. Zoals het bedrijf nu draait, is het prima. Er is een goed evenwicht in het werk voor het aantal paarden in onze stal. Door het coronavirus viel al het werk met de paarden weg en door deze noodgedwongen vrije tijd, zijn we bezig met het trainen van nieuwe jonge paarden. Doordat het werk met het garnaalvissen en de huifkar volledig afgezegd werd, kunnen we onze tijd nuttig invullen. Dit is noodzakelijk om de oudere generatie van paarden op te volgen en een dynamische stal te behouden (jong vs. oud). Ik weet niet wat er binnen 5 of 10 jaar zal gebeuren, dat zien we dan wel.

Hoeveel en welke paarden staan er op de Paardenhoeve? Wordt ermee gefokt?

Op dit moment heb ik 14 paarden. De meeste zijn mijn eigen paarden en enkele zijn stalpaarden van goede kameraden. Het is namelijk niet de bedoeling om een manege te houden. In onze stal staan voornamelijk Brabantse trekpaarden, we hebben ook één Ardenner op stal en nu sinds kort ook een koppel kruisingen van springpaarden met trekpaarden. Iets voor mij persoonlijk om eens te ontdekken hoe die gaan in de huifkar. Fokken is geen focus van onze stal. Daarvoor is een andere uitrusting en aanpak nodig. Opdat het garnaalvissen en de huifkar op zijn best draaien, hou ik me liever niet met te veel verschillende activiteiten bezig. Als je het ene erbij neemt, moet je mogelijk kwaliteit van het andere inleveren en dat wil ik op dit moment niet. Er is ruimte voor verandering, dus wie weet lopen er hier binnen 5 jaar toch een veulentje of twee rond.

Zijn alle kleuren wat de trekpaarden betreft vertegenwoordigd?

Neen, 6 van de 7 kleuren zijn vertegenwoordigd. Binnenkort zullen alle kleuren vertegenwoordigd zijn. Om alles in verband met de kleuren eens in het echt te zien en te ontdekken, moeten jullie maar eens een rondleiding in onze stal boeken.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken