Startpagina Veeteelt

Intensieve veeteelt (na corona): inzet van stevig debat in Vlaams parlement

“Ik vind het weinig zinvol om altijd weer landbouw te gaan isoleren, alsof landbouw de schuld is van alles.” Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) zette in een stevig debat over de intensieve veeteelt in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement de puntjes op de i. Het is zoals voorzitter Bart Dochy samenvat: “Emotionaliteit rond landbouw leidt soms tot polarisering.”

Leestijd : 4 min

Ludwig Vandenhove, Vlaams parlementslid voor SP.A, gooide in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement bij een vraag rond intensieve veeteelt niet voor de eerste keer de knuppel in het... hoenderhok.

Ludwig Vandenhove (SP.A).
Ludwig Vandenhove (SP.A). - Foto: Belga

“We produceren in Vlaanderen veel vlees. Dat zorgt voor een grote druk op het milieu, onder andere door de uitstoot van ammoniak. En nog komen veel aanvragen binnen om veehouderijen of pluimveehouderijen uit te breiden. Zo was er voor de pluimveesector een overaanbod tijdens de coroncrisis, structureel of niet”, aldus Ludwig Vandenhove.

Verstoorde afzetketen

In een omstandig antwoord zette Vlaams landbouwminister Hilde Crevits de puntjes op de i. “De acute marktverstoring in de pluimveesector had alles te maken met een verstoorde afzetketen (sluitingen van kippenkramen, markten, horeca, grootkeukens...) en niet met een structureel onevenwicht tussen vraag en aanbod. De coronacrisis buiten beschouwing gelaten, is er wereldwijd een algemene trend naar een hogere pluimveeconsumptie. In de vooruitzichten voor 2030 voor de Europese Commissie wordt dit ook bevestigd”, stelt Vlaams minister Hilde Crevits.

Minister Hilde Crevits.
Minister Hilde Crevits. - Foto: Belga

Volgens Vlaams minister Hilde Crevits mogen we niet de fout maken door te stellen dat onze pluimveehouders ondoordacht investeren of produceren. “Zij produceren wat de markt vraagt hen te produceren en wat effectief verkocht wordt in verkooppunten. Ik heb er moeite mee dat hier pluimveehouders die aan de regels voldoen en rechtmatig vergund werden door de overheid met de vinger worden gewezen en weggezet worden als sterke vervuilers. Zij houden zich aan de regels en oogsten toch kritiek”, zegt Hilde Crevits, die nog beklemtoont dat pluimveevlees een relatief kleine voetafdruk heeft.

SP.A’er Ludwig Vandenhove liet nog weten dat hij het niet alleen over de pluimveesector heeft, maar ook over de rundvee- en varkenssector. “Ik zet hen zeker niet weg als mensen die zich niet aan de voorwaarden houden. Ik stel enkel vast dat er op vragen vrij algemeen wordt geantwoord en dat problemen een stukje onder de mat worden geveegd. Ik heb helemaal niets tegen landbouw, ik woon zelf in een landbouwstreek”, voegt Ludwig Vandenhove nog toe.

Strenge regelgeving in Vlaanderen

Ook Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) is bereid het debat aan te gaan. “De regelgeving in Vlaanderen is een van de strengste, zowel voor de kippensector als de veeteeltsector en dat bedrijfsleiders, landbouwers en veehouders de voorbije jaren enorme inspanningen hebben gedaan om aan die altijd maar verstrengde wetgeving te voldoen. Er zijn heel wat andere Europese landen waar de regelgeving haast onbestaande is.” Open VLD’er Tom Ongena voegt nog toe dat “de coronacrisis niet mag misbruikt worden om het debat rond de intensieve veehouderij weer extra aan te zwenglen in een of andere richting”.

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).
Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). - Foto: Belga

“We moeten het debat niet voeren op basis van een individueel bedrijf, want ik denk dat we heel goede records kunnen voorleggen”, aldus Chris Steenwegen, Vlaams parlementslid voor Groen. “Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat in totaliteit, ondanks de inspanningen die gebeuren en ondanks de innovatie die constant plaatsvindt, er toch nog problematieken kunnen blijven. Er blijft druk op het leefmilieu.” Voor Bart Dochy, voorzitter van de commissie Landbouw in het Vlaams parlement leidt de emotionaliteit die vaak rond landbouw hangt tot polarisatie.

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) geeft nog mee dat het vergunningenbeleid voor elke economische sector geldt, niet alleen voor landbouw. “Ik vind het weinig zinvol om altijd weer landbouw te gaan isoleren, alsof landbouw de schuld van alles is. Maar we mogen de ogen niet sluiten voor de zorgen. Het kader evolueert en we moeten dat samen aanpakken. Het laatste wat ik wil is problemen wegzetten. Ik vind het verschrikkelijk als ik zie dat wij regels opleggen en dat de productie zich dan gewoon verplaatst naar een land waar er minder strenge regels zijn. En dan worden de producten weer ingevoerd, waardoor de voetafdruk nog groter wordt om hier dan weer te worden geconsumeerd”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

Voor eigen deur vegen

Voor Ludwig Vandenhove (SP.A) is het debat over intensieve veeteelt nog lang niet voorbij. “Het is heel goed dat mensen zich aan de vergunningen houden. Het gaat mij niet over een specifieke vergunning. We kunnen van mening verschillen over of dat al dan niet strenger moet. Ik ben het niet eens met het alsmaar terugkerende argument dat andere landen in Europa zich niet aan de regels houden. We zitten hier in het Vlaams parlement. Je kunt altijd naar andere niveau’s verwijzen, maar als er elementen rond gezondheid of leefmilieu niet goed zitten in Vlaanderen, dan moeten we daar op Vlaams niveau een oplossing voor vinden.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken