Startpagina Veeteelt

Braziliaanse exporteurs willen vlees voor China laten testen

China wil geen vlees meer uit slachterijen waar corona opdook onder personeel. Diverse slachterijen in Canada, Brazilië, Duitsland en Nederland kunnen daarom niet meer leveren. De Braziliaanse organisatie voor kippen- en varkensvleesexporteurs ABPA noemt de maatregel onwetenschappelijk, maar wil China tevreden stemmen door alle vleeszendingen naar China te laten testen op aanwezigheid van het virus.

Leestijd : 1 min

Op dit moment laat China geen vlees meer toe uit 2 varkensslachterijen, 2 rundslachterijen en een kippenslachterij. China heeft geen duidelijke, officiële reden opgegeven, aldus de Brazilianen. China is voor de omvangrijke Braziliaanse vleesindustrie de belangrijkste afnemer. Vorig jaar verscheepte Brazilië voor 7,5 miljard dollar aan vlees naar China.

ABPA doet het voorstel aan het Braziliaanse landbouwministerie, dat dan op haar beurt met China moet onderhandelen over heropening. Volgens het plan wordt niet de federale overheid van Brazilië maar de slachterij zelf verantwoordelijk voor de tests. Hoe groot de impact van de Chinese importbeperkingen zal zijn, kan ABPA niet zeggen. Het lijkt vooralsnog mee te vallen, omdat de grote vleesbedrijven – JBS, BRF en Marfrig – vaak kunnen leveren vanuit alternatieve slachterijen.

Wat de reputatie van Braziliaans vlees aan gaat, is ABPA bezorgd.

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken