Startpagina Actueel

Landbouw in koloniaal Congo (1908-1960), een succesverhaal ten koste van de rurale bevolking?

De Belgische koloniale geschiedenis in Congo, Burundi en Rwanda beheerst het nieuws. Wat met het, ja onderbelicht, koloniaal landbouwbeleid? Professoren Yves Segers en Leen Van Molle (KU Leuven) geven antwoord. “Er moesten veel hindernissen worden overwonnen en dat gebeurde met wisselend succes.”

Wereldwijd stond Belgisch Congo bekend om zijn realisaties op het gebied van koloniale landbouw. Maar voor wie is de verdienste? Voor de Belgische kolonisator, of voor de Congolese boeren? In ‘Landbouw in koloniaal Congo. Een succesverhaal ten koste van de rurale bevolking’ geven professoren Yves Segers en Leen Van Molle antwoorden. Voor alle duidelijkheid: ze belichten de landbouwevolutie in Belgisch Congo en focusten niet op onderdrukking, terreur of welke gruweldaden dan ook.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Beloftevolle proefresultaten inzake duurzame productie bij het Belgisch witblauw ras

Vleesvee Hoe rundvlees produceren met meer respect voor het milieu, rekening houdend met de uitdagingen van klimaatverandering? Deze vraag staat centraal in het Blanc Bleu Vert-project. Dit onderzoek werd opgestart in 2022 en heeft al een aantal veelbelovende wetenschappelijke resultaten opgeleverd dankzij tests die uitgevoerd werden op verschillende locaties, waaronder het rundveeselectiecentrum in Ath. Tijdens de opendeurdag op 11 maart kregen we uitleg over diervoeding, genetica en methaanreductie.
Meer artikelen bekijken