Startpagina Economie

Mondiaal kruipen suiker- en melkprijs omhoog

Mondiaal is de zuivelprijs in juli 3,5% gestegen ten opzichte van een maand eerder. Ook de prijzen van suiker en plantaardige oliën gingen omhoog. De prijs van vlees daalde daarentegen terwijl de prijs van graan stabiel bleef. Dat blijkt uit de maandelijkse FAO Voedselprijsindex van de FAO.

Leestijd : 3 min

De totale index waarin alle agrarische grondstoffen mee zijn genomen, lag in juli 1,2% hoger dan in juni en ook circa 1% hoger dan in juli 2019. Het is de tweede maand op rij dat de index stijgt. Graan weegt in de index het zwaarst door. De graanprijsindex bleef in juli zo goed als gelijk en ligt zo 0,4% hoger dan een jaar terug.

De prijs van tarwe bleef vrijwel onveranderd terwijl maïs en sorghum fors beter betaald werden. De tarweprijs bewoog nauwelijks. Er waren wel invloeden die elkaar uitvlakten, zoals een zwakkere Amerikaanse dollar, toenemende zorgen over oogstperspectieven in Europa en Argentinië, weinig handel en een productieherstel in Australië. De tarweprijs ligt wel nog bijna 2% hoger dan exact een jaar geleden.

De maïsprijs steeg in juli met 3,7%. De prijs werd vooral beïnvloed door grote orders die China plaatste in de VS. Daarnaast speelt minder voordelig weer de productie parten terwijl de daling van de wisselkoers van de dollar betekent dat de vraag naar maïs toeneemt. De handel gaat immers voornamelijk in dollars waardoor bij een zwakkere dollar het relatief goedkoper wordt graan op de wereldmarkt te kopen.

Plantaardige olie

De prijs van plantaardige oliën steeg met 7,6% ten opzichte van juni, en bereikte zo het hoogste niveau sinds 5 maanden tijd. Zowel koolzaad als soja en palmolie worden nu beter betaald. In Azië wordt de palmolie-oogst dwarsgezeten door zware regenval, die plantages onder water heeft gezet. Daar komt bij dat in Maleisië een tekort is aan gastarbeiders die normaal helpen bij de oogst en verwerking.

De internationale soja-olieprijzen stijgen door een gebrek aan aanbod in Brazilië, wat met afstand de grootste sojaproducent ter wereld is. De prijs van koolzaad wordt gestut door een stevige vraag vanuit zowel de voedingssector als de biodieselfabrikanten. Vooral in Duitsland en Frankrijk wordt veel biodiesel geproduceerd.

Suiker

De internationale suikerprijs is in juli met 4,3% gestegen. De prijs stijgt door een rebound van energieprijzen en verminderde oogstverwachtingen in Thailand, wat met Brazilië en India behoort tot de grootste suikerproducenten en exporteurs ter wereld. De stijgende olieprijs is vooral belangrijk omdat in Brazilië een heel groot deel van de geteelde suikerrietteelt wordt verwerkt tot bio-ethanol.

Het is een overblijfsel van de oliecrisis in de jaren ’70, die leidde tot beleid gericht op energie-onafhankelijkheid. Hoe hoger de olieprijs, hoe aantrekkelijker het bijmengen van bio-ethanol is. Dat de suikerprijs niet nog harder steeg, komt door gegevens uit Brazilië waaruit blijkt dat nog altijd meer suikerriet wordt gecrusht met het oog op suikerproductie, dan ethanolproductie.

Zuivel

Na maanden van prijsdalingen, is mondiaal de zuivelprijs in juli weer gestegen, en wel met 3,5%. De prijs ligt nu ook weer wat (0,7%) hoger dan een jaar geleden. Het is voor het eerst dat de gemiddelde prijsquoteringen boven het niveau van voor de pandemie uitstijgt. Aziatische kopers waren zeer actief op de markt voor volle melkpoeder.

Aziatische kopers bewogen niet zomaar, maar zijn bezorgd dat het productieseizoen 2020/21 in Australië en Nieuw-Zeeland – belangrijke leveranciers in Azië – in het spreekwoordelijke water valt. Ook de prijzen voor magere melkpoeder, boter en kaas stegen.

Vlees

De vleesprijs tenslotte daalde met 1,8% ten opzichte van een maand eerder, en ligt nu ruim 9% onder het niveau van een jaar geleden. Zowel rundvlees als varkensvlees werd minder goed betaald, omdat de importvraag uit bijvoorbeeld Aziatische landen lager ligt dan het exportaanbod in de EU, Zuid-Amerika en de VS. De zorg dat corona het slachten, verwerken en de logistiek bemoeilijkt, lijkt enigszins weggezakt.

Internationale prijzen voor kippenvlees herstellen zich juist, na 5 maanden van achtereenvolgende maandelijkse dalingen. In Brazilië is de productie van kippenvlees gedaald vanwege enerzijds de relatief hoge veevoederkosten en anderzijds zorgen dat de vraag in de toekomst daalt.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken