Startpagina Aardappelen

Aardappeldemodag gaat dit jaar online door

Om de 2 jaar gaat de Nederlandse Aardappeldemodag door in Westmaas. Het is een heus evenement met kraampjes, veel machines en een hoop gezelligheid. Dit jaar besliste de organisatie dat de Aardappeldemodag online doorgaat, vanwege COVID-19 en de veiligheidsmaatregelen hieromtrent. Dit zal op 19 augustus doorgaan, en mensen kunnen zich nu al inschrijven.

Leestijd : 4 min

Wageningen Universiteit & Onderzoek, locatie Westmaas en de Nederlandse Aardappelorganisatie besloten dit jaar de ‘Aardappeldemodag’ niet fysiek te laten doorgaan. COVID-19 laat de laatste maanden niet toe dat op een veilige manier te laten voltrekken. In de plaats van Westmaas, is nu het internet de ontmoetplaats. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven om de ‘Aardappeldemodag’ op 19 augustus virtueel mee te maken. De entree is gratis. Vooraf aanmelden is wel nodig. Doe dit tijdig, klinkt het vanuit de organisatie. “Zo ben je verzekerd van toegang tot vele interessante onderdelen op het online evenement.” Bovendien wordt er gebruik gemaakt van online bezoekersregistratie om de bezoekers beter te kunnen informeren.

Zowel telers, handel, en andere bedrijven in de aardappelsector zijn welkom. Er wordt uitgepakt met demonstraties, een bedrijvenmarkt, een mechanisatiepark, lezingen en diverse andere activiteiten. Thema dit jaar is: ‘Voortgang aardappelsector draait om weerbaarheid’.

Rijk gevuld programma

Het programma zelf start om 10u ’s ochtends met een openingssessie. Vervolgens is het dagprogramma stevig gevuld. Sprekers van verschillende bedrijven, zoals Syngenta en K+S Minerals and Agriculture GmbH, en van Wageningen University & Research (WUR) informeren de luisteraar met de focus op het beursthema ‘Voortgang aardappelsector draait om weerbaarheid’. “Op het programma staan onder andere het belang van aardappelonderzoek voor de concurrentiepositie van de Nederlandse aardappelsector en de rol van het Europarlement op de bedrijfsvoering van jonge boeren”, klinkt het vanuit de organisatie.

Bovendien kan de bezoeker-luisteraar een interactieve plattegrond van de Aardappeldemodag Online verkennen. Er zijn 70 deelnemende bedrijven en een groot deel heeft een virtuele stand voorzien. Direct contact met de virtuele standhouders is mogelijk door middel van live chats.

“Wij bundelen op 19 augustus alle kennis op één platform, zodat deze gemakkelijk online te vinden is”, aldus Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie en Thie Arend Brouwer, Marieke Ampt, Leanne Mol-van de Erve en Marcel Tramper van WUR, de organisatoren van de Aardappeldemodag Online.

Focus op weerbaarheid van de sector

De organisatie haalt verschillende problematieken aan waar de aardappelsector tegenaan stoot, zoals de CO2-problematiek, stikstofmaatregelen, klimaatverandering en het verdwijnen van gewasbeschermingsmiddelen. Een sterke en weerbare aardappelsector is van groot belang om de toekomstige uitdagingen aan te gaan. En dat terwijl een steeds hogere kwaliteit verwacht wordt, naast een goed volume, en liefst tegen een goede prijs.

“Als leidraad voor Aardappeldemodag Online is een ‘Schijf van 6’ gemaakt, die de sector opdeelt in zes segmenten: Ondernemerschap, Teelt, Precisielandbouw, Agroecologie & Technologie, Markt en Mens & Maatschappij. Via de interactieve kaart, die centraal staat tijdens Aardappeldemodag Online, kunnen bezoekers een themaroute volgen en worden ze bijgepraat over interessante vraagstukken in de aardappelsector. Standhouders kunnen, met hun inhoudelijke boodschap over weerbaarheid in de sector, onderdeel worden van deze virtuele themaroute,” geeft Marieke Ampt van de beursorganisatie mee.

Medeorganisator Thie Arend Brouwer van Wageningen University & Research benadrukt dat het thema breed benaderbaar is: “Weerbaarheid hoeft niet altijd gepaard te gaan met innovaties op het gebied van mechanisatie, het kan ook gaan om een innovatieve manier van werken. Bij het segment Precisielandbouw denken we bijvoorbeeld al gauw aan gps-apparatuur, drones en dergelijke. Maar, precisielandbouw kan ook nauwgezette bedrijfsvoering zijn.” Voor invulling van het segment Markt ziet medeorganisator en directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) Dick Hylkema een mooie kans voor handelsbedrijven en industrie weggelegd. “Tijdens de Aardappeldemodag kunnen we kijken op welke vlakken nog meer samenwerking mogelijk is, om de aardappelbranche als geheel te versterken en daarmee weerbaarder te maken”, aldus de NAO-directeur.

Jonge Boeren Programma

’s Avonds van 20u tot 21u wordt de dag afgesloten met het Jonge Boeren Programma. “Daarin zullen diverse toonaangevende sprekers ingaan op rol van de jonge boer in de toekomst van aardappelsector.” De eerste editie in 2018 was een succes, dit jaar komt er dus een virtueel vervolg. Onder andere Edwin Burgers, directeur DCA Groep, zal er spreken over zijn visie op ‘De uitdaging van het telen en vermarkten van aardappelen’. Daarnaast zijn bekende namen voorzitter Raad van Bestuur Wageningen University & Research Louise O. Fresco, en Europarlementariër Jan Huitema virtueel aanspreekbaar. Deze twee sprekers vragen bovendien jonge boeren nog input voor hun lezing. “Via verschillende kanalen, waaronder Twitter en Facebook, worden deelnemers aan het Jonge Boeren Programma daarom opgeroepen om hun vragen met de organisatie te delen. Fresco en Huitema zullen tijdens het evenement de meest gestelde en/of interessantste vragen beantwoorden”, klinkt het vanuit de organisatie.

Het volledige programma kan je raadplegen op www.aardappeldemodag.nl

MV/Organisatie Aardappeldemodag Online

Lees ook in Aardappelen

Meerdere factoren bepalen de bemestingskeuze in aardappelen

Aardappelen Tijdens een recente studiedag van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij aanhoorden we Jan Bries van de Bodemkundige Dienst van België (BDB). Hij gaf toelichting over de bemesting in aardappelen. “Er moeten keuzes gemaakt worden in functie van heel wat factoren”, klonk het bij hem.
Meer artikelen bekijken