Startpagina Aardappelen

Hitte geeft aardappelgewas rake klappen

De laatste week swingden de temperaturen de pan uit. Ook de komende dagen wordt het bloedheet. Net als andere gewassen, lijdt ook het aardappelgewas hieronder. Dat meldt het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in de nieuwsbrief. Het loof van halfvroege rassen sterft af en aangroei is niet optimaal. De ontwikkeling van aardappelziekte is wel vertraagd.

Leestijd : 2 min

De temperaturen stegen de laatste dagen gemakkelijk boven de 30 °C. De hitte zorgt samen met de droogte ervoor dat het aardappelgewas lijdt.

Zo meldt het PCA dat de halfvroege rassen, zoals Felsina, bijna dood zijn en ook het loof van Bintje en Innovator de warme en droge situatie niet meer aankunnen. In sommige percelen Fontane en Challenger gaat het loof ook achteruit.

De gewasgroei was bovendien niet ideaal en het PCA merkt op dat omdat de reservestoffen niet naar de knollen worden gestuurd, de aangroei beperkt is. Het vochttekort remt de productie af. “Het verdere verloop (nagroei) zal sterk afhangen van de mate waarin het loof kan stand houden de komende weken”, staat in de nieuwsbrief te lezen.

Of maleïnehydrazide toepassen nog nuttig is, is nog de vraag. Zeker omdat de omstandigheden niet ideaal waren. Het PCA geeft aan dat MH voor veel Bintjes te laat komt. “Ook voor afrijpende percelen Fontane is maar de vraag of het gewas na een eventuele toepassing nog 3 weken vitaal zal blijven.”

Wat betreft aardappelziekte, is de ontwikkeling ervan sterk vertraagd door de hoge temperaturen. De ziektedruk is zeer laag en mogelijk onweer zal dat niet verhogen. Momenteel zullen eventuele infecties nieuwe vlekken vormen vanaf 15 augustus. PCA adviseert een vernieuwing van de bescherming op vrijdag 14 augustus of ten laatste zaterdag 15 augustus.

Voor alternaria komt de drempel voor een eerste behandeling in de buurt, bij normale omstandigheden van het gewas.

Voor de juiste middelenkeuze, eventuele beregening of andere informatie, kan je terecht op pcainfo.be.

Lees ook in Aardappelen

Ben Muyshondt is de nieuwe voorzitter van Belgapom

Aardappelen Het bestuur van Belgapom heeft eenparig Ben Muyshondt, CEO van Pomuni, aangesteld als voorzitter van Belgapom voor de periode 2023-2026. Ben Muyshondt volgt Marc van Herreweghe op die sinds 2018 de organisatie leidde. Hij wordt bijgestaan door 2 ondervoorzitters: Hannelore Raes van Agristo en Bart Nemegheer van Aardappelhoeve.
Meer artikelen bekijken