Startpagina Actueel

Opmaak van Vlaams GLB-strategisch plan gaat in overleg verder

De implementatie van het nieuwe GLB-strategisch plan gaat op 1 januari 2021 zeker niet in. Verwacht wordt dat dit ten vroegste op 1 januari 2022 zal zijn. 2021 wordt een overgangsjaar. Ondertussen werkt Vlaanderen hard verder aan een eigen GLB-strategisch plan. Er duikt al wel eens een vraag op of die voorbereiding voldoende transparant is. Een stand van zaken.

Leestijd : 3 min

Door de coronacrisis en andere redenen is de startdatum van het nieuwe strategische GLB-plan 2021-2027 uitgesteld naar latere datum (mogelijk januari 2022). Dat neemt niet weg dat, gezien de oorspronkelijke timing, de voorbereiding voor dit strategisch plan in Vlaanderen al een tijdje bezig is. 2021 wordt een overgangsjaar waarin de huidige regels verder kunnen worden toegepast.

Vlaams én Waals plan

Vlaanderen en Wallonië werken ondertussen elk aan een eigen GLB-strategisch plan. Eerder lichtte Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het departement Landbouw & Visserij, al een paar tipjes van de sluier. Enkele maanden geleden berichtte Landbouwleven daar ook al uitgebreid over. Die krijtlijnen zijn bekend.

Chris Steenwegen, Vlaams parlementslid voor Groen, had over dat tijdspad en de opmaak enkele vragen voor Vlaams landbouwminister Hilde Crevits(CD&V). “De Europese GLB-verordening voorziet dat elke lidstaat 1 strategisch GLB-plan voor het volledige grondgebied opmaakt. Wanneer elementen van het strategisch GLB-plan op regionaal niveau worden vastgesteld, dan moet de lidstaat ervoor zorgen dat die consistent zijn met de op nationaal niveau vastgelegde elementen van het strategisch GLB-plan”, stelt Chris Steenwegen.

Een ‘Belgisch’ GLB-strategisch plan komt er dus niet. Dat is niet nieuw. “We gaan er momenteel van uit dat België 2 afzonderlijke GLB-strategische plannen kan indienen: een Vlaams en een Waals plan. Voor de opmaak van een Vlaams GLB-plan is geen overleg nodig met de gewesten of met federaal niveau”, stelt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits uitdrukkelijk.

Middenveld betrekken

De verordening legt de lidstaten ook op om voldoende partners (landbouw, milieu, klimaat, economische en sociale, het middenveld...) in die voorbereiding te betrekken en te werken aan de hand van transparante procedures.

Groen wil dat ook de milieu- en natuurvereningen voldoende worden gehoord. “Logisch, gezien de aanpassing aan de klimaatverandering, de aanpak van de waterproblematiek, de bescherming en kwaliteit van de bodem en de bescherming en kwaliteit van de biodiversiteit belangrijke aandachtspunten zijn.”

Klankbordgroep

Veel aandacht gaat in de voorbereiding van dat GLB-strategisch plan naar die middenveldorganisaties, onder meer in een klankbordgroep. Die kwam intussen 4 keer bijeen. Er is ook maandelijks overleg tussen bijvoorbeeld het departement Landbouw en Visserij en het departement Omgeving. Bij dat laatste zijn naast het departement Omgeving, ook de Vlaamse Landmaatschappij, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos betrokken.

Er is bijna maandelijks overleg tussen die departementen. Van deze overlegvergaderingen worden echter geen formele verslagen opgemaakt. Ook van het technisch landbouwoverleg zijn geen verslagen beschikbaar. Dat zorgt bij sommige partijen voor wat gefronste wenkbrauwen. Met als inzet of dat de transparantie van heel het proces niet bemoeilijkt.

Technisch overleg

“Het technisch overleg van het departement Landbouw en Visserij met de landbouworganisaties is een informeel toetsingsmoment dat al jaren bestaat”, duidt Hilde Crevits. “Op dit overleg zijn Boerenbond, ABS, VAC, BioForum en Groene Kring aanwezig. Er was overleg in februari, maart en april.”

In dit overleg wordt de technische haalbaarheid besproken van concrete ideeën of toepassingen. “De input kan vertrouwelijk zijn, wat nodig is om te kunnen komen tot gedragen voorstellen.” Meer concreet werden devolgende thema’s besproken: echte landbouwer, directe steun, gekoppelde steun, groene architectuur, overname- en investeringssteun, samenwerking, advies en vorming.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken