Startpagina Actueel

Nieuw preventieplan voor voedselverlies in de maak

In de strijd tegen voedselverliezen boekt Vlaanderen mooie resultaten. Voor de periode 2021-2025 is een nieuw preventieplan in de maak. Ook hierin staat het principe van ‘cascade van waardebehoud’ voorop en vormt dat uitgangspunt voor alle stakeholders een win-winsituatie.

Leestijd : 1 min

De aanpak van voedselverliezen is een topprioriteit die in de ketenroadmap voedselverliezen sterke resultaten behaalt. Dat bleek onder meer uit het jaarverslag dat we hier eerder publiceerden. In 2021 zullen de eindresultaten bekend zijn. Er wordt geen afzonderlijk evaluatierapport opgesteld. Intussen zijn de voorbereidingen voor een nieuw preventieplan voedselverlies voor de periode 2021-2025 gestart.

De coördinatie gebeurt door het departement Landbouw en Visserij, OVAM en het departement Omgeving. Er wordt gericht afgestemd met andere beleidsdomeinen en entiteiten binnen de Vlaamse overheid.

“De vaste partners van het ketenplatform voedselverlies zijn Boerenbond, Fevia Vlaanderen, Comeos, Unie Belgische Catering, Horeca Vlaanderen, Unizo/Buurtsuper en BV-OECO (expertisecentrum van de consumentenorganisaties). Daarnaast kunnen ook andere actoren worden betrokken omwille van hun expertise en engagement als die een meerwaarde vormen voor de opmaak van het nieuwe plan. We zullen dit dan ook op het gepast moment communiceren”, zegt bevoegd landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).

Voorop staat het principe van de cascade van waardebehoud en dat vormt voor de betrokken stakeholders een win-win. “Het is echter nu nog te vroeg in het proces om al zicht te hebben op de concrete doelstellingen en prioriteiten.” Wordt vervolgd.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Nederland keurt vaccin tegen blauwtongvirus goed

Veeteelt De Nedelandse minister van Landbouw Piet Adema heeft met een versnelde procedure een vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Het vaccin wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. De verwachting is dat er binnen enkele dagen tot een week 1 miljoen dosissen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Meer artikelen bekijken